Wij spraken met Kodaline voor hun show in uitverkochte AB: nieuwe plaat, Delirium en de Ierse scene

Wij spraken met Kodaline voor hun show in uitverkochte AB: nieuwe plaat, Delirium en de Ierse scene

Op de eerste dag van hun Europese tour speelden de mannen van de Ierse indie popgroep Kodaline in een uitverkochte AB. Ze hebben pas een nieuwe plaat ‘Politics of Living’ en zijn dromeriger dan ooit. Wij spraken met Steve (zanger) en Vinnie (drummer) vlak voor hun concert in Brussel.

Zijn jullie klaar voor het concert?

Steve & Vinnie: Ja. We hebben er zin in. Het is even geleden dat we nog in Brussel geweest zijn. Het concert is uitverkocht, geweldig. We hebben enkele songs van onze nieuwe plaat toegevoegd aan onze set. Spannend. We zijn ook een tikkeltje nerveus. Vanavond is de test. We hebben een hele tijd gewoon gerepeteerd en in de studio gezeten.

Een aantal van onze beste optredens waren hier (in AB, red.). En we hebben ook al op enkele Belgische festivals gestaan. Altijd leuk om hier terug te komen.

Nieuwe plaat

Jullie hebben pas een nieuwe plaat ‘Politics of Living’ uit. Tevreden?

Steve & Vinnie: Het is fantastisch. Het album is nu 5 dagen uit. In de aanloop naar de release hebben we al een aantal singles gelost met onze ‘I Wouldn’t Be’ EP uit 2017. Onze fans hebben dus al een groot deel van het album gehoord. Maar de reacties over de nummers die nog niemand gehoord heeft, zijn fantastisch. We beheren zelf onze social media. Iedereen is heel positief.

Toen we dit album begonnen te maken, was het voor ons heel belangrijk om niet opnieuw hetzelfde te doen, maar iets gloednieuw te brengen. We hebben erg veel elektronica gebruikt en we hebben het maken van melodieën en songs op een totaal andere manier benaderd.

We hebben ook met andere producers gewerkt, een aantal grote namen, namelijk Dave Emery, David Emery, Graham Archer, Johnny McDaid, Jonas Jeberg, Jonny Coffer, Max Marlow, Serban Ghenea, Stephen Harris, Steve Mac, Two Inch Punch e, William Reynolds. Dat was eigenlijk de belangrijkste verandering. We hadden eigenlijk nooit eerder met iemand gewerkt. Het was altijd gewoon ‘wij in een repetitieruimte’.

De sessies draaiden dit keer om de juiste chemie en balans vinden. Het was een lang proces, maar we zijn blij met het resultaat. We waren wel een beetje nerveus. We vreesden voor de meningen van de fans over het album omdat het zo hard verschilt van ons eerder werk. Ze verwachtten waarschijnlijk trage, emotionele nummers. Maar de fans, die we tot nu toe gehoord hebben, steunen ons.

Zit er een rode draad in ‘Politics of Living’?

Steve & Vinnie: Elke track is anders en er draait een ander verhaal rond. We hebben onze nummers aantal individueel behandeld. Het is natuurlijk ook allemaal open voor interpretatie. We proberen ons ook niet te limiteren qua genres. Zo denken wij niet. Op ons eerste album stonden bijvoorbeeld zowel rock als folknummers met mandoline. Het gros van onze nummers klinkt blij.

Follow Your Fire is een beetje nostalgisch. Het gaat over terugdenken aan iemand, die je vroeger kende, en vragen hoe ze achter hun dromen zijn aangegaan. Een beetje cliché, maar het is wel belangrijk om je pad, je weg te vinden. Daarom zeggen we Follow Your Fire.

Het nummer Angel heeft draagt een redelijk zwaar verhaal. Het gaat over een fan die gestorven is tijdens één van onze shows. We hebben dat lied voor de familie geschreven, om haar te herinneren.

Invloeden

Wie zijn jullie belangrijkste invloeden?

Steve & Vinnie: Dat ligt bij ons alle 4 totaal anders. We brengen allemaal iets anders naar Kodaline. Zelfs in de studio zet iedereen uiteenlopende muziekgenres op. Het varieert heel erg, van groovy stuff tot experimentele, instrumentale muziek tot bands al Tame Impala. Het verandert gewoon heel de tijd. We vinden het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er leeft qua nieuwe bands en muziek. Als er iets uitkomt, dat geweldig is, willen we het horen. Denk maar aan Post Malone. Als je dat niet doet, geraak je verloren en blijf je maar naar diezelfde oude muziek luisteren. Het is gezond om te weten waar ‘de kids’ naar luisteren.

Maar we zitten al sinds onze puberteit samen in een band, dus er zijn wel dingen waar we samen mee opgegroeid zijn, zoals U2, The Beatles en Thin Lizzy.

Wishlist?

Als je met eender welke artiest kon samenwerken, voor wie zou je dan kiezen?

Steve: Bruce Springsteen. Ik ben met hem opgegroeid.

Vinnie: Chainsmokers, Post Malone, Jay Z. Dat zou interessant zijn. Ik zou iets doen dat mensen niet verwachten van ons. Beyoncé lijkt me ook tof.

Steve: Dat laatste weet ik toch zo niet.

Vergelijking met Coldplay

Mensen vergelijken jullie vaak met groepen zoals Coldplay en The Feeling. Wat vinden jullie daarvan?

Steve & Vinnie: Dat zijn échte bands, goede bands. Dat is een eer. Maar ach, vergelijkingen maken, hoort nu eenmaal bij de menselijke natuur. Als je een nieuw snoepje of een nieuwe soort chocolade wil aanprijzen, ga je ook niet in detail uitleggen hoe het smaakt, maar het wel vergelijken met bekendere merken.

Dublin en Ierse samenhorigheid

Jullie komen uit Dublin. Hoe is de muziekscene daar en heeft die jullie beïnvloed als groep?

Steve & Vinnie:

De scene in Ierland is altijd aanwezig. Geweldig gewoon. De band The Academic en de singerwiter Dermot Kennedy zijn goede voorbeelden. En dan is zijn er natuurlijk nog giganten zoals U2 en The Cranberries. Voor ons eerste buitelandse concert werden we door The Cranberries uitgenodigd om voor hen te openen in Frankrijk. Dat was een belangrijk moment voor ons als liveband. Het leuke aan de Ierse scene is dat iedereen elkaar kent en iedereen zorgt ook voor elkaar. We hebben Gavin James bijvoorbeeld ook al twee keer mee op tour genomen. De muziekindustrie in Ierland is ook veel kleiner dan die in het VK. De jongste jaren zijn er enkele geweldige acts voortgekomen uit deze scene.

Beatles of Stones?

De Beatles of de Rolling Stones?

Steve & Vinnie: De Beatles. We hebben elk nummer wel gehoord denk ik. Bij de Stones niet. Ze zijn allebei fantastisch natuurlijk. Maar de Beatles waren echt baanbrekend en ook een invloed van ons toen we jong waren en muziek begonnen te spelen. Ze hebben ook nieuwe geluiden gecreëerd in de studio. Ze waren echt innovatief op het vlak van effecten. Ze hebben getoond wat je allemaal kan doen als band. Ze zijn maar 10 jaar een groep geweest en de impact die ze gehad hebben … Ongelooflijk.

Concertrituelen?

Wat doe je voor een optreden?

Steve & Vinnie: We doen alles op ons gemak. Interviews afleggen enzo. Er heerst een ontspannen sfeer. Vinnie speelt Fortnite op PlayStation. Hij heeft speciaal een flightcase gebouwd om zijn console overal mee naartoe te kunnen nemen. We drinken al eens een drankje. Er is ook tijd voor side-seeing. Hierna trekken we waarschijnlijk Brussel in. Delirium drinken, haha. Het is leuk om terug te komen, want we kennen nu de coole plekjes. Maar er zijn geen echte preshow-rituelen ofzo.


Op de eerste tour feestten we echt hard. Maar nu zijn we al jaren on the road’. Een party, da’s dik oké, maar het gaat erom om dat op het juiste moment te doen. Wanneer je een dagje vrij hebt ofzo. In het begin waren we elke avond aan het drinken. Als je de dag erna een show moet spelen, voel je je slecht en katerig. Dat heeft zijn invloed op de show. Je fans hebben er net voor gezorgd dat je op het punt van je carrière bent waar je bent, dus het is niet echt eerlijk tegenover hen. Vanaf het moment da de shows slechter begonnen te gaan, hebben we aan de rem getrokken. Tegenwoordig doen we zelfs aan yoga en we lopen soms toertjes.

Festivals of optredens in concerthallen?

Steve & Vinnie: Het hangt ervan af. De sfeer op een festival is zo anders, maar het is geweldig dat je andere bands bezig kan zien. Bij je eigen show zijn mensen dan weer meer geïnteresseerd. Ze kennen je nummers en zijn echt daar om jou te zien. Het zijn twee verschillende werelden. Maar nu was het lang geleden dat we nog eens een lange tour gedaan hadden. We kijken er echt naar uit.

Touren, touren en opnemen

Wat zijn jullie toekomstplannen na deze tour?

Steve & Vinnie: Na deze Europese tour vertrekken we naar Amerika. Dat zal rond de kerstperiode zijn. Daarna gaan we nog meer touren. We zijn ook altijd aan het schrijven, zelfs op tour. Er zwermen al enkele nieuwe liedjes rond. We zijn ook van plan om niet meer zo lang te wachten tot we iets nieuws uitbrengen. Onze vorige plaat ‘Coming Up For Air’ is uitgebracht in 2015. Het duurde zo lang omdat we na ons eerste album meteen het tweede uitbrachten en we pakten nooit echt pauze van het touren, zelfs geen week. Eind 2017 hebben we nog een tour geannuleerd om deze plaat af te kunnen maken. Een aantal van ons zijn ondertussen getrouwd. We hadden die pauze nodig. Maar we zullen binnenkort waarschijnlijk opnieuw in de studio kruipen. Hoe het nieuw materiaal zal klinken, is moeilijk te zeggen. Het zou weer iets totaal anders kunnen zijn. Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.

Gesponsorde artikelen