Wereldleiders lachen Trump gewoon uit in zijn gezicht bij speech aan de VN: “I wasn’t expecting that …”

Wereldleiders lachen Trump gewoon uit in zijn gezicht bij speech aan de VN: “I wasn’t expecting that …”

Donald Trump, de president van de VS, staat bekend als een ‘bully’, een pester die anderen uitlacht en uitdaagt via Twitter. Maar bij de opening van de VN kreeg hij een koekje van eigen deeg. Verschillende keren lachte de zaal van wereldleiders hem gewoon uit. “Ik verwachtte me niet aan die reactie…”, mompelde een wat verstrooide Trump, die er vermoeid uitzag en een monotone speech aframmelde, af en toe onderbroken door staatshoofden, die hem uitlachten.

Donald Trump kon moeilijk z’n prestatie van vorig jaar overtreffen. Toen kwam hij naar de traditionele opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York met een donderspeech: hij geloofde niet in samenwerken, maar in sterke landen die elk op zichzelf staan. En hij zou ‘raketman’ wel eens aanpakken, en Noord-Korea van de kaart vegen.

Uitgelachen

Dit jaar geeft een heel ander beeld: een beetje een onmachtige Trump, die probeert z’n zegje te doen, maar een aantal keer gewoon vierkant uitgelachen werd in de zaal van de Algemene Vergadering in New York.

Want Trump begon zijn speech met te stellen, “dat zijn kabinet op één jaar tijd meer heeft gedaan dan bijna elk ander kabinet in de geschiedenis van de Verenigde Staten”. Het lokte meteen een lachsalvo uit in de zaal: Trump z’n regering staat erom bekend telkens opnieuw zich vast te rijden in cruciale dossiers, en absoluut geen spectaculaire vooruitgang te boeken op zaken die hij nochtans beloofd had. “I did not expect that reaction“, zo mompelde hij, “Ik verwachtte me niet aan die reactie”.

Olieprijzen: opnieuw uitgelachen in het gezicht

En bij dat éne moment van uitlachen bleef het niet. Ook toen Trump begon over de olieprijzen, werd hij gewoon weggelachen. De prijs van ruwe olie, en dus ook die van benzine aan de pomp, is serieus de lucht in geschoten de afgelopen maanden. Dat komt Trump slecht uit: er zijn verkiezingen in de VS binnen twee maanden. Hij is vooral boos op OPEC, het samenwerkingsverband van olieproducerende staten. Die weigeren productie te verhogen en de prijzen te laten zakken. “Wij verdedigen hun grenzen met ons leger. En zij rekenen ons hoge prijzen aan. Very bad“, zo stelde hij. Daarop ontstak weer een lachsalvo.

Hij dreigde dat hij “die afpersing” zou stopzetten, maar verklaarde niet hoe hij dat zou doen. Ondertussen haalde hij wel nog eens uit naar Iran, zoals iedereen verwacht had. “De dictators van Iran plunderen het land om zichzelf rijk te maken, en om onrust te zaaien in het Midden-Oosten en daarbuiten. De mensen van Iran zijn terecht verontwaardigd over de miljarden die hun leiders gestolen hebben.”

Uiteindelijk sloot hij een saaie speech na 45 minuten af met een “God bless all the nations“. Een groot verschil met vorig jaar, maar vooral een pijnlijk moment voor Trump, die het niet gewoon is uitgelachen te worden.

Gesponsorde artikelen