Premier Michel strijdbaar in de VS: “Ons land is sterker dan vier jaar geleden en heeft meer invloed nu”

Premier Michel strijdbaar in de VS: “Ons land is sterker dan vier jaar geleden en heeft meer invloed nu”

“We hebben de intentie om echt tot de laatste dag beslissingen te nemen”, zo zegt een premier Charles Michel (MR) op dreef. Tegelijk steekt hij niet weg dat hij z’n palmares best wil verdedigen. “Ik doe mijn job graag omdat ik voel dat vier jaar later ons land sterker is op verschillende niveaus.” En tegelijk zijn we op wereldniveau plots een speler, met ons zitje in de Veiligheidsraad bij de VN: “Dat maakt onze positie sterker, dat geeft ons meer invloed.”

Premier Charles Michel (42) is duidelijk in z’n sas in New York. Samen met z’n vriendin Amélie poseert hij voor de fotografen in de tuin van de Verenigde Naties, met de East River op de achtergrond. De afgelopen dagen heeft de premier hier de diplomatieke hoogmis van het jaar bijgewoond: de opening van de Algemene Vergadering.

“Na vier jaar eerste minister ben je al een beetje een ancién hier: iedereen kent je”, vertrouwt hij ons toe. Het lijstje onderonsjes dat hij hier heeft is indrukwekkend. Van de Congolese president Joseph Kabila, over de Turkse sterke man Recep Tayyip Erdogan tot de Iraanse president Hassan Rohani. En natuurlijk is er ook altijd Donald Trump, de president van de VS, die z’n schaduw over de werelddiplomatie legt, met z’n “America first” slogan, in praktijk toegepast.

Maar net daarom is het voor de premier zo “bijzonder belangrijk” dat we bij de VN nu eerste viool gaan spelen, de komende twee jaar. We zitten immers in het hoogste orgaan, als niet-permanent lid: de Veiligheidsraad. “Het feit dat we een lid van de Veiligheidsraad zijn, geeft ons een sterkere invloed, maar het geeft ons ook de kans om de belangen van de Europese Unie en van België beter te kunnen verdedigen.”

Dus we zijn wat machtiger geworden eigenlijk?

“Ja zeker, het komende jaar, het feit dat we aanwezig zullen zijn in de Veiligheidsraad maakt onze positie sterker, dat geeft ons meer invloed. En kijk, de fundamentele uitdagingen voor de komende decennia, de strijd tegen terrorisme, migratie, ook alles rond veiligheid, daar hebben wij nu ook invloed op.”

“Onze waarden zijn belangrijk maar het is ook belangrijk om efficiënt oplossingen te ontwikkelen. In België hebben we ervaring met innovatieve oplossingen en de mogelijkheid om naar de andere te luisteren, zelfs als men niet zo spontaan akkoord is. Dat is de sleutel om oplossingen te bieden. En dat doen we.”

Hoe moeilijk is dat als je hier ziet dat Donald Trump toch altijd weer een soort show komt opvoeren en dat hij eigenlijk bijna een clown is, die hier in de VN rondloopt?

“Dat is niet het woord dat ik gebruik.”

Maar ik wel …

“Dat is uw recht. Maar kijk, wat ons betreft: we verdedigen onze prioriteiten, en dat zijn topprioriteiten. Daar ben ik overtuigd van.”

“Na de verkiezingen van Donald Trump is multilateralisme het enige mogelijke antwoord op de uitdaging van morgen. Geen enkel land, zelfs een machtig land op het Europese of internationale niveau kan de uitdaging van morgen alleen oplossen. De strijd tegen terreur, dat kent geen grens. De politiek van de klimaatsopwarming kent ook geen grens. Samen, via ‘gemengde’ beslissingen, kunnen we resultaat boeken.”

“We gaan keuzes moeten maken voor Defensie, in de komende maanden”

Misschien even naar België. Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan. In hoeverre haalt dat de snelheid uit uw regering?

“Ik denk dat dat merkbaar is. De lokale democratie is intens in België en dat betekent ook dat de kandidaten op lokaal niveau hun waarden en visie op de toekomst uitwerken en dat is positief in een democratie.”

Intens is een mooi woord. Als ik aan Antwerpen denk, dan klopt dat wel.

“Ja, maar er zijn op wel meer plaatsen verkiezingen dan in Antwerpen. En wat telt, voor mij, is dat zelfs met een lokale verkiezing er de ambitie is om maximaal nog beslissingen te nemen, vanaf vandaag tot het einde van de legislatuur.”

En is dat dan een belofte: er komen nog fundamentele beslissingen? Bijvoorbeeld de F-16’s die op tafel liggen?

“We hebben de intentie om tot de laatste dag beslissingen te nemen. En inderdaad, we hebben beslissingen genomen in het kader van nieuwe investeringen in onze defensie en dat betekent dat we ook daar keuzes moeten maken. Da’s geen makkelijk dossier, da’s evident. Maar we moeten in de komende maanden, tot de laatste dag van de legislatuur, deze keuzes maken en dus ook in het kader van investeringen in defensie.”

“Niemand kan betwisten dat deze regering veel heeft gerealiseerd”

Doet u het eigenlijk nog graag, uw job. Soms is het wel hard?

“Ik doe dat graag omdat ik voel dat vier jaar later ons land sterker is op verschillende niveaus. We hebben veel gesaneerd, nog niet genoeg, maar wel al veel. We hebben ook, dat was niet makkelijk, belangrijke keuzes gemaakt voor de versterking van ons niveau van veiligheid, na de aanslagen in Parijs en in Brussel, dat was cruciaal en nodig. En ik ben ervan overtuigd dat deze federale regering veel heeft gedaan. Maar dat we natuurlijk nog veel moeten doen. En we moeten onze laatste maanden optimaal gebruiken om nog sterkere beslissingen te maken in het belang van onze burgers.”

En begrijpt u soms de kritische analyses die gemaakt worden, zeker in de Franstalige pers, over het palmares van de regering?

“Dat is een realiteit, daar ben ik me bewust van. Dat is geen frustratie, dat is een vaststelling. Het is niet evident om te overtuigen, het is niet evident om met pedagogie ons beleid uit te leggen. Dat betekent dat het ook onze verantwoordelijkheid is om beter uit te leggen, meer uit te leggen, meer te communiceren.”

“Want ik stel ook voor dat we de mogelijkheid krijgen om onze resultaten te verdedigen. En niemand kan betwisten dat deze regering, in vergelijking met veel andere regeringen die ons zijn voorgegaan, veel heeft gerealiseerd. Zeker via structurele hervormingen: de taxshift, de vennootschapsbelasting, de groei van de arbeidsmarkt, de bedrijven klein en groot zijn in staat vandaag om meer te kunnen investeren, meer jobs te kunnen creëren. Dat is onbetwistbaar, en dat is wat voor mij telt. Meer dan een analyse op korte termijn.”

Als men u straks vraagt om het nog eens te doen als premier, bent u dan bereid om dat te doen?

“Ik ben coherent, dit is niet de start van de federale verkiezingen. Tot de laatste dag zal ik mijn job doen zo goed mogelijk en daarna is het aan de volgende regering om beslissingen te maken. En dat is wat ik belangrijk vind voor de toekomst van ons land.”

Nog één ding hier over New York, is er iets dat u denkt dat u van Donald Trump kan leren?

“Dat is een goede vraag. Maar ik denk dat zijn communicatie efficiënt is, maar dat is niet mijn stijl. Ik ben ervan overtuigd dat de uitdagingen een vorm van nuance vragen. Ernstige beslissingen, ernstige analyses vragen ook die nuance. Ik ben meer au serieux, ik vind dat belangrijk en dat gaat zo blijven.”

Bekijk hieronder het volledige interview:

Gesponsorde artikelen