Geen wit konijn voor CD&V: Van den Heuvel en Verherstraeten trekken in Antwerpen

Geen wit konijn voor CD&V: Van den Heuvel en Verherstraeten trekken in Antwerpen

CD&V kiest voor de zekerheid: geen verrassende namen bij de lijsttrekkers. Eerder duidde voorzitter Wouter Beke (CD&V) al een pak provincies aan, en verkaste Kris Peeters (CD&V) naar Europa. Maar nu zijn ook de lijsttrekkers voor de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen definitief. Van witte konijnen, meer vrouwen of vers bloed op de lijsten is geen sprake meer.

Met Koen Van den Heuvel (CD&V) voor het Vlaams parlement en Servais Verherstraeten (CD&V) voor de Kamer kiezen de christendemocraten voor twee namen die evident waren. Dat schrijft De Tijd. Beiden zijn fractieleider in hun parlement, beiden hebben een lange staat van dienst, en beiden hebben een lokaal machtsbastion: Van den Heuvel is burgemeester in Puurs, Verherstraeten houdt CD&V in de Kempen sterk.

Van Eetvelt of Vervotte?

Maar binnen de partij was er toch wat twijfel. Want toen eind november voorzitter Wouter Beke een hele reeks lijsttrekkers aanduidde, was Antwerpen daar nog niet bij. Beke wilde alle opties open houden, en dacht aan een wit konijn. Dat vers bloed zou een antwoord moeten bieden aan het N-VA-geweld in de Antwerpse kieskring: bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek nog eens hoe sterk Bart De Wever en co in en rond Antwerpen staan. De Tijd vermeldt daarbij de naam van Karel Van Eetvelt, de voormalige Unizo-topman en nu de baas van de bankenfederatie Febelfin. Van Eetvelt zijn familie zit diep geworteld binnen CD&V.

Eerder was ook al de naam van Inge Vervotte gevallen. De voormalige minister is vandaag baas van de Emmaüsgroep, en nog steeds erg geliefd binnen de partij. Maar uiteindelijk paste ook zij voor de rol. En zo valt het lijsttrekkerschap dan in de schoot van beide oude bekenden.

De Crem in Oost-Vlaanderen: de politieke comeback van het jaar

Ook in Oost-Vlaanderen kiest Beke definitief voor Pieter De Crem. Toen die promoveerde van staatssecretaris naar minister van Binnenlandse Zaken bij de val van Michel I en de overgang naar Michel II, was al duidelijk dat hij de lijst zou gaan trekken in mei.

Die metamorfose blijft indrukwekkend: eind november nog leek De Crem geruisloos van het politieke toneel te gaan verdwijnen. Hij ambieerde het Europees lijsttrekkerschap, na een weinig indrukwekkend parcours als staatssecretaris. Maar die plek behield voorzitter Beke voor Kris Peeters, die Europees een exit moest krijgen. De Crem reageerde daarop door doodleuk niet meer op een lijst te willen gaan staan.

In Oost-Vlaanderen ontstond daardoor een kans om iemand nieuw te lanceren: de naam van Vincent Van Peteghem, de populaire burgemeester van De Pinte, viel. Maar ook die van Leen Dierick, waardoor CD&V nog een extra vrouwelijke lijsttrekker zou krijgen. Want met enkel Hilde Crevits, Joke Schauvlieghe en Bianca Debaets helt het overwicht toch fors naar de mannelijke kant.

Alleen, het scenario van een doorstart met Michel II, een minderheidskabinet dat maar enkele dagen stand hield, doorkruiste die plannen. Plots is Pieter De Crem opnieuw minister, en claimt hij voor CD&V mee het veiligheidsthema. Onder meer na de rellen in Molenbeek was hij erg communicatief.

Daardoor is de puzzel helemaal rond bij CD&V. Wat opvalt is dat er niet één naam bovenuit steekt, het is dus afwachten met welke naam de partij als kopman en kandidaat-premier naar de kiezer trekt. De meest logische figuur is daarbij de partijvoorzitter zelf, Wouter Beke.

epa

Gesponsorde artikelen