Deze steden in Duitsland moet je bezoeken

Deze steden in Duitsland moet je bezoeken

Duitsland heeft heel wat topsteden die een bezoekje waard zijn. Maar naar welke steden moet je zeker gaan? Deze Duitse steden zijn echt de moeite.

Bezoek Heidelberg, de stad van Mark Twain

In het zuidwesten van Duitsland vind je de stad Heidelberg, één van de meest magische bestemmingen in heel Europa. Voor vele dichters, schilders, filosofen en schrijvers was deze stad een inspiratiebron. Als je wandeling maakt door de stad, ga je meteen begrijpen waarom.

De stad was een belangrijk centrum voor de Duitse romantiek in de 18de eeuw. Zo heeft Mark Twain, de bekende schrijver van The Adventures of Huckleberry Finn zijn boek in deze stad voltooid.

In de stad kan je ‘De weg van de filosofen’ nemen: een weg van twee kilometer die begint in Neunheim, in de buurt van het oude centrum. Je doorkruist dan de brug Alte Brücke en eindigt aan de andere kant van de rivier. Hier kan je heerlijk genieten van een prachtig uitzicht op de stad. Yep! Heidelberg is fantastisch!

Ga zeker naar Frankfurt en niet alleen om een vliegtuig te nemen

De internationale luchthaven van Frankfurt is één van de belangrijkste plaatsen in Europa om te reizen naar andere continenten. Veel reizigers komen aan in deze moderne stad en reizen gewoon door. Maar eigenlijk zou je gewoon eens in Frankfurt moeten blijven.

Frankfurt werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot de meeste Duitse steden, koos Frankfurt ervoor om de stad niet te recreëren maar opnieuw te bouwen. Hierdoor is Frankfurt ultramodern, bezit het een eigen aandelenmarkt (de Deutsche Börse) en glimmende wolkenkrabbers.

Het is niet omdat Frankfurt een moderne stad is, dat je hier niets traditioneel meer vindt. Hiervoor moet je naar het gerecreëerde stadscentrum van de Römerberg. Het oude stadhuis, oftewel de Römer, dateert uit 1405 en wordt begrensd door schilderachtige huizen. Heel knap om te zien en ideaal om een fotootje van te nemen. Hier vind je meer tips over hoe je de ideale reisfoto neemt.

Verder kan je de rivier oversteken naar de wijk Sachsenhause, waar je traditionele apfelwein (of ebbelwoi) kan drinken. Zo gezellig! Meer zin gekregen in deze topstad? Plan dan hier je citytrip naar Frankfurt verder.

Bremen: waar een verhaal van de gebroeders Grimm zich afspeelde

Een wereldberoemd sprookje van de gebroeders Brothers vindt plaats in Bremen in Noord-Duitsland. Ooit gehoord van het sprookje ‘De Bremer stadsmuzikanten’? De twee broers hebben hun inspiratie gewoon uit de straten van deze stad gehaald. Bremen is relatief klein, maar overal vind je straatmuzikanten.

De meeste toeristische attracties vind je in de oude binnenstad. Zo tref je hier de oudste kerk van de stad, de Liebfrauen Kirche, die werd opgebouwd met staal en koper. Verder vind je hier het glorieuze stadhuis met zijn renaissancistische architectuur. Het is nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad en een eerbetoon aan Roland, de stichter van de stad.

Bremen is echt een verborgen parel die je zeker moet bezoeken.

Vergeet de hoofdstad niet

Berlijn moet je bezoeken om verschillende redenen. In de hoofdstad van Duitsland komen verschillende volkeren, culturen en interesses samen. Het is een historische, maar tegelijk ook een moderne stad.

Berlijn bevat ook enkele van de beste voorbeelden van hedendaagse architectuur. Het verhaal van een hele natie wordt vastgelegd in de monumenten van Berlijn. Denk maar aan de grandioze Brandenburger Tor en de 368 meter hoge tv-toren op Alexanderplatz.

Of je nu houdt van een stadsleven of niet, van deze kosmopolitische stad ga je zeker genieten. In Berlijn tref je de nieuwste trends op gebied van lifestyle, muziek en kunst. Hierdoor valt de stad zeker in smaak bij artiesten van over de hele wereld. Een unieke muziek- en theaterscène vind je hier zeker. Een avondje uit in Berlijn hoort er natuurlijk ook bij. Hier vind je de leukste bars en uitgaansplaatsen van Berlijn.

Slenter zeker eens door Berlijn en loop langs de East Side Gallery, het langst bewaarde deel van de Berlijnse binnenmuur. Ondertussen is de muur bedekt met nieuwe en oude graffitikunst. Heel indrukwekkend. Meer zin gekregen in een citytrip naar Berlijn? Mis deze lekkere hotspots dan niet!

Niet zo ver van Berlijn: Dresden

Als je naar Berlijn gaat, kan je je reis misschien combineren met een tripje naar Dresden. De stad wordt ook wel “Firenze aan de Elbe” genoemd. Nu we het erover hebben, is Firenze ook een citytrip waard hoor!

Dresden staat bekend om zijn barokke architectuur en wereldberoemde kunstschatten. De stad is erg schilderachtig dus je gaat helemaal niet doorhebben dat de stad voor zo’n 80 procent werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Monumenten werden heropgebouwd tot hun vroegere pracht, zoals de voorbeeldige Frauenkirche, oftewel Onze-Lieve-Vrouwekerk, het koninklijke Zwinger-paleis en Fürstenzug. Dat laatste, de Processie van de prinsen, heeft de grootste porseleinen muurschildering ter wereld. Uniek, hé?

Als je voorbij de oude monumenten kijkt in Dresden, vind je ook de alternatieve kant van de stad. Je vindt hier heel wat binnenplaatsen die gevuld zijn met kunstwerken. De stad heeft dus toch een moderne kant.

Gaan zeilen in Kiel?

Kiel is de hoofdstad van de deelstaat Sleeswijk-Holstein en tegelijk ook belangrijke waterweg van Duitsland naar de Oostzee. Dankzij de strategische ligging was de stad het centrum van scheepsbouw en scheepvaart in de 19de eeuw.

Tegenwoordig staat de stad bekend als de ‘hoofdstad van het zeilen’. Hier wordt trouwens ook het grootste zeilevenement ter wereld, Week van Kiel, georganiseerd.

Als je naar de stad gaat, moet je zeker naar het ‘Laboe Naval Memorial’ tussen Kiel en de naburige stad Laboe. Het is een prachtige toewijding aan zeilers en hun rol tijdens de wereldoorlogen.

De maritieme wereld is duidelijk belangrijk in Kiel, maar de stad biedt veel meer dan dat. Breng zeker een bezoekje aan het historische Eggerstedtstrasse, die na de oorlog een serieuze wederopbouw heeft ondergaan, het plein van de ‘oude markt’, de chique ‘Deense’ winkelstraat en de prachtige wijk Marinenviertel naast de haven. Hier krijg je de kans om lekker te genieten van de lokale specialiteit van de stad.

Even over de grens naar Keulen

Eén van de oudste steden van Duitsland vind je net over de grens. Keulen heeft een torenhoge kathedraal en heeft twee torens die 157 meter hoog in de lucht reiken. Waar je ook bent in Keulen, je ziet de kathedraal vanuit de hele stad. Het gebouw is gelegen naast het treinstation. Dus als je met de trein gaat, zal je meteen verwonderd zijn door het knappe gebouw.

Vanaf de kathedraal kan je een wandeling doen naar de oude stad. Hier tref je kleurrijke 19de-eeuwse huizen. Hier en daar zie je ook ijssalons die dan de achtergrond vormen voor een idyllische wandeling. Hoe gezellig!

Verder heb je hier heel wat kunstgalerijen en musea. Je vindt hier niet alleen de typische geschiedenis- en natuurmusea, maar ook een chocolademuseum waar je zelf lekkernijen kan maken.

Van al dat wandelen, krijg je natuurlijk dorst. En net daarom is het zalig om in Keulen te zijn, de stad van bier en wijn. Neem een plaatsje in één van de vele biergartens en geniet van een lekkere maaltijd en biertje. De allerjongste kunnen zelfs mee voor een non-alcoholisch drankje. Als je wil reizen met kinderen, moet je trouwens deze steden eens bekijken.

Meer fan van wijn? Dat komt dan helemaal goed want het nabijgelegen Midden-Rijndal is de thuisbasis van enkele van de beste wijngaarden van het land. Je kan ook een citytrip maken naar deze regio’s, waar alles draait rond wijn. Cheers!

Wil je meer weten over deze topstad? Plan dan hier je citytrip naar Keulen!

Last but not least: Stuttgart

Stuttgart is de place to be voor mensen die houden van auto’s. Het is de thuisbasis van twee van de grootste automerken ter wereld, Mercedes en Porsche. De productie vindt plaats in de buurt en er zijn heel wat auto-musea hieraan toegewijd.

De stad zelf heeft een geweldige mix van architectuur. Je treft in het centrum een barokke architectuur met het prachtige Neues Schloss uit de 19e eeuw. Verder heeft Stuttgart ’s werelds eerste tv-toren, Fernsehturm Stuttgart die nog steeds de skyline van de stad domineert.

Daarnaast heb je nog een paradijs voor boek- en architectuurliefhebbers: de openbare bibliotheek van Stuttgart. Het gebouw is klaar voor jou Instagram!

Gesponsorde artikelen