Amerikanen laten topvrouw Huawei arresteren, en dat gaat spanningen met China niet verbeteren

Amerikanen laten topvrouw Huawei arresteren, en dat gaat spanningen met China niet verbeteren

Meng Wanzhou, de financieel directeur van telecomconcern Huawei en dochter van de oprichter van dat megabedrijf, is in Canada gearresteerd en wordt wellicht uitgeleverd aan de VS. De arrestatie van Meng, die getipt werd om de nieuwe grote baas van Huawei te worden, gaat de spanningen tussen de VS en China waarschijnlijk verergeren. De beurzen in Azië reageerden alvast met een fikse daling.

Meng Wanzhou werd zaterdag aangehouden in Vancouver. Ze wordt vermoedelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Amerikaanse autoriteiten proberen Huawei al zeker twee jaar voor de rechter te krijgen.

Op verzoek van Meng zelf worden er geen details naar buiten gebracht. Morgen bepaalt de rechter of Meng op borgtocht vrij mag worden gelaten.

Naast financieel directeur is Meng ook vicevoorzitter van de raad van bestuur en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Algemeen wordt aangenomen dat ze klaargestoomd wordt om het bedrijf te gaan leiden.

Skycom

Meng was ook lid van het bestuur van Skycom uit Hong Kong, een bedrijf dat zaken doet in Iran. In 2013 ontdekte Reuters dat het bedrijf toen ook al het handelsembargo aan z’n laars lapte. Het poogde embargo Hewlett-Packard computerapparatuur te verkopen aan de grootste mobiele telefoonoperator van Iran. Skycom zou nauwere banden hebben met Huawei dan eerder werd aangenomen.

Huawei laat in een reactie weten niet bekend te zijn met enig foutief handelen door Meng en zegt zich te houden aan de sancties van de VS. De Chinese ambassade in Canada heeft de onmiddellijke vrijlating van Meng geëist.

In april is de Amerikaanse justitie een onderzoek gestart naar Huawei. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen dat China zich verzet tegen elke eenzijdige sanctie die een land op zijn eigen wetgeving baseert. De woordvoerder waarschuwde de VS geen acties te ondernemen die het vertrouwen van investeerders verder zou ondermijnen.

Afgelopen zomer liep het handelsconflict tussen de VS en China hoog op. De landen bestookten elkaar met importheffingen. Vorige week spraken de landen af dat er voorlopig geen nieuwe importheffingen bijkomen.

Al twee jaar op jacht

De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen, waarbij ze handelen in strijd met de Amerikaanse exportwetten en sancties.

De directeurs van onder meer de FBI, de CIA en de NSA hebben voor een zitting van een parlementaire commissie in de Amerikaanse Senaat zelfs verklaard dat Amerikaanse burgers geen producten en diensten van Huawei zouden moeten gebruiken. Ze insinueerden dat Huawei in de slag zit met de Chinese inlichtingendiensten en de informatie op Huawei-smartphones door kan krijgen.

FBI-topman Chris Wray zei tegen het Senate Intelligence Committee ”enorm bezorgd” te zijn over smartphones in de Amerikaanse telecomnetwerken van Chinese fabrikanten “die niet onze normen en waarden delen”.

“Die toestellen geven hen de capaciteit om druk uit te oefenen of controle over onze telecommunicatie-infrastructuur. Het biedt de Chinezen de capaciteit om informatie op een kwaadaardige manier te wijzigen of te stelen, en het biedt hen capaciteit om onopgemerkte spionage uit te voeren.”

“Vanzelfsprekend”

Huawei ondervindt al langer problemen op de Amerikaanse markt. Vorig jaar moest AT&T al een plan schrappen om Huawei-telefoons aan klanten aan te bieden, na lobbywerk van enkele congresleden.

Huawei probeerde vier jaar geleden zijn infrastructuurapparatuur in de VS aan te bieden, totdat Amerikaanse onderzoekers waarschuwden voor de mogelijke risico’s hiervan.

Voormalig CIA-baas Michael Hayden zei in 2013 al dat het “vanzelfsprekend is” dat de Huawei-apparatuur werd gebruikt om Amerikanen te bespioneren. Hij vreesde dat de Chinese overheid in samenwerking met de Chinese techgigant achterdeurtjes zou inbouwen om communicatie af te luisteren.

Bewijs?

Concreet bewijs werd nooit publiekelijk gepresenteerd, maar Huawei kreeg door de ophef een slechte reputatie en trok zich uiteindelijk terug van de Amerikaanse markt voor providerapparatuur. Vanwege de zorgen binnen de Amerikaanse politiek besloot ook Australië om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk. Eerder deze week maakt BT, de grootste telecomprovider in de UK, bekend om systematisch alle Huawei-apparatuur te zullen gaan vervangen.

getty

Naast financieel directeur is Meng ook vicevoorzitter van de raad van bestuur en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Algemeen wordt aangenomen dat ze klaargestoomd wordt om het bedrijf te gaan leiden.

Gesponsorde artikelen