© Jamu Stick

Nogmaals: deze 'Jamu Stick' hoort niet thuis in je vagina, blijf eraf

14 maart 2019

Breaking: ongeveer de helft van de bevolking heeft een vagina en die zien er allemaal min of meer hetzelfde uit. Toch is er een hele lijn aan producten die je kan gebruiken om je vagina er beter uit te doen zien, beter te laten ruiken of strakker te laten worden. De nieuwste in de reeks? De Jamu-stick. Ons advies blijft hetzelfde als altijd: niet doen. 

Meisjes en vrouwen worden van zodra ze de puberteit bereiken, bestookt met 'vrouwelijke hygieneproducten'. We hebben het niet alleen over tampons, maar ook over 'douches', speciale zepen, maandverband dat naar kamille en bloemetjes ruikt en uiteraard ook allerlei zooi die je in je vagina kan steken.

De Jamu Stick

Zie ook de 'Jamu Stick', het laatste hebbeding dat je kan kopen om jezelf meer zelfvertrouwen aan te praten. Dit gevaarte, dat er een beetje uitziet als een kruising tussen een trileitje en een dildo, belooft heel wat, het grootste stuk onzin en onverantwoordelijke gezondheidsclaims.

Je zou op zich ook al best boos kunnen worden op de slogan van de Jamu Stick: "Return to your former tightness", vrij vertaald: even strak als voorheen. De Jamu Stick richt zich dan ook grotendeels op vrouwen die bevallen zijn. De tagline: "Always feel like the first time" maakt ons zo mogelijk nog wat kwader: vrouwen een strakke vagina aanpraten is toch echt iets dat we in de nillies achtergelaten hadden, dachten we.

Het concept van de Jamu Stick is dan ook hetzelfde als de andere producten die 'vaginale gezondheid promoten': door zo'n onding in je vagina te duwen, train je zogezegd je bekkenbodemspieren. Daar is op zich niets mis mee, al is de claim dat je strakker dan voorheen wordt, grotendeels seksistisch gezwets. Want voor wie precies? Juist ja, voor je mannelijke wederhelft. Wij durven zeggen dat geen enkele man blij wordt van deze Jamu Stick.

© Jamu Stick

Gevaarlijk

Want net zoals de andere producten die dit claimen, draagt zo'n Jamu Stick meer gevaren met zich mee dan het helende krachten heeft. De Jamu Stick beweert bedoeld te zijn voor "vaginale reiniging, het balanceren van urovaginale microflora, eliminatie van vaginale afscheiding en geur, verstrakking van de vagina, toename van het libido en intensificatie van je seksuele gevoelens."

We ontleden die claims graag even met jullie. Die vaginale reiniging, bijvoorbeeld, is alvast onzin. Vagina's zijn de zelfreinigende ovens van de lichaamsdelen. Dat wil niet zeggen dat je je niet moet wassen, maar doe dat dan met water en zonder zeep. Inwendig wassen is niet nodig en verstoort de pH-balans van je vagina.

Ook een slecht idee: glitters in je vagina.

Hoe komt het dat je vagina zo efficiënt is? Wel, zoals de Jamu Stick-website ook meegeeft: je vagina produceert een afscheiding en die heeft, verrassing, een functie. Die wordt door klieren in je lichaam geproduceerd om afvalstoffen, bacterieën en dergelijke af te voeren uit je lichaam. De claim dat de Jamu Stick die afscheiding doet verdwijnen, mag mogelijk waar zijn, het is echt een uitzonderlijk slecht idee.

Nog even over die afscheiding: die heeft niet alleen een hygiënische functie, ze is ook belangrijk voor je seksleven. Goed nieuws: je lijf wil ook dat je van seks kan genieten en daar is een beetje natuurlijk glijmiddel ideaal voor. Opnieuw: niemand wordt echt blij van deze Jamu Stick, ook je partner niet. Kan je jezelf beter doen ruiken? Nou, ja, maar als je écht een vreemde geur opmerkt, ga dan even langs bij de dokter.

Dit soort volstrekt incorrecte bangmakerij staat overal op de website

© Jamu Stick

Infecties

En dat is het grootste probleem: de Jamu Stick zal, omdat ie poreus is, waarschijnlijk je afscheiding absorberen. Maar dat is echt ongezond: je krijgt er infecties van en, oh ironie, dat veroorzaakt wel degelijk een interessante geur. Merk je zo'n geur op, ga dan echt langs bij je dokter. Probeer het niet op te lossen met een Jamu Stick. Nog eens voor het publiek op de achterste rijen: los het niet op met een Jamu Stick.

Over de andere claims van de Jamu Stick kunnen we kort zijn: die zal je 'urovaginale microflora' niet balanceren, integendeel. Je vagina wordt er ook niet specifiek strakker van (bij echte problemen ga je opnieuw langs bij een dokter of kinesist). Ook je libido gaat er niet van stijgen, wij vermoeden eerder het tegendeel.

Maar goed, stel nu dat je op zoek bent naar een geurige geishaballen, kan je gewoon deze Jamu Stick gebruiken? Nee. Want de Jamu Stick zit vol met 'natuurlijke elementen' die helaas wel degelijk effecten hebben. Negatieve effecten.

Scrub

Zo zijn ze er bij Jamu in geslaagd om de fameuze wespengalbolletjes in hun stick te steken, waarvan we eerder als schreven dat ze infecties kunnen veroorzaken. De Jamu Stick beweert je vaginawand daardoor ook een soort interne scrub te geven. Tip van het huis: als er één deel van je lijf is dat géén scrub nodig heeft, is het je vaginawand. Je geeft de binnenkant van je mond toch ook geen scrub? Juist ja.

Daarnaast combineert de Jamu Stick allerlei poeders en planten die je vagina strakker zouden maken, je baarmoeder kunnen 'genezen' (spoilers: doen ze niet) en variaties op mineralen die ook in deodorant zitten. Wij kunnen je niet tegenhouden om Axe of Sanex in je vagina te spuiten, maar geef toe, het klinkt als een slecht idee.

Het mag duidelijk zijn: zo'n Jamu Stick in je vagina is een bijzonder slecht idee. Niet alleen omdat het strakker maken van je vagina onnodig en seksistisch is. Niet alleen omdat echt niemand in je relatie er blijer van wordt als jij de Jamu Stick gaat gebruiken, zelfs als dat een goede motivatie zou zijn. Maar ook omdat er schadelijke producten inzitten die je echt grotere problemen gaan opleveren dan een perfect normale vagina die 'minder strak' is dan voorheen.

Lang verhaal kort: als het klinkt als een luchtverfrisser in je vagina, is het dat waarschijnlijk ook. Niet doen jongens en meisjes, gewoon niet doen.

Lees meer

Dit al gelezen?