Open Vld bij het afscheid van Philippe De Backer. Morgen is er een opvolger.

© wv

Kiest Open Vld voor Dirk Van Mechelen als lijsttrekker in Antwerpen? Morgen biedt Rutten duidelijkheid

13 februari 2019

Open Vld maakt morgen z'n lijsttrekker voor de Kamer bekend, om daar het gat op te vullen dat Philippe De Backer na laat. Daarbij kiest men opnieuw voor een man, een erg grote kanshebber is Dirk Van Mechelen. Maar de partijtop reserveert de definitieve keuze voor morgen, als voorzitter Gwendolyn Rutte de pers samenroept. 

Ligt de laatste puzzel voor de verkiezingen van 26 mei eindelijk in elkaar? Want op dit moment is voor de komende verkiezingen nog steeds één lijsttrekker niet bekend: de man die de lege plek van Phillipe De Backer (Open Vld) moet vullen.

Morgen om 10 uur roept Rutten haar partijtop samen om de laatste lijsttrekker bekend te maken. Een definitieve naam is er officieel nog niet, maar het gaat wel om een man. De naam van Dirk Van Mechelen gaat rond. Die ex-Vlaamse minister stond in 2014 op nummer twee op de Antwerpse lijst. Hij is een keuze van de degelijkheid, maar een 'nieuw' gezicht is hij allerminst. Het is dus niet uitgesloten dat Rutten alsnog met een verrassing komt aandraven. Maar de naam van Willem-Frederik Schiltz mag alvast geschrapt worden: die blijft in het Vlaams parlement.

Afscheid met tranen

De federale minister De Backer zette drie weken geleden op dramatische manier een stap opzij, en verlaat na 26 mei de politiek. Met tranen in de ogen kondigde De Backer aan te stoppen, en het lijsttrekkerschap aan zich voorbij te laten gaan, op een persmoment met alle lijsttrekkers van Open Vld. Behalve die van Antwerpen uiteraard.

De weken ervoor was zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten op zoek gegaan naar een nieuwe, frisse naam, een zogenaamd 'wit konijn', die de partij een nieuw elan zou kunnen geven. De Backer was dan wel pas gepromoveerd tot minister in de federale regering, na de val van Michel I, maar hij voelde het toch aan alsof er aan hem getwijfeld werd. In de media liet hij ook lekken dat hij uit de politiek zou stappen, als hij een nieuwkomer boven hem moest dulden.

Uiteindelijk gooide hij de handdoek in de ring, de nacht voor Open Vld al z'n lijsttrekkers zou aankondigen. Meteen moest de partij dus een noodplan ineen draaien. Eerder dan iets te willen verbergen, maakte men van de aankondiging van de lijsttrekkers meteen dus ook het (emotionele) afscheid van De Backer.

Morgen komt aan de ongemakkelijke periode voor Open Vld dus een einde: dan kiest de partij definitief in Antwerpen. De strijd voor de Kamer is niet van de poes. De liberale nummer één zal het onder meer moeten opnemen tegen Jan Jambon (N-VA) en Kristof Calvo (Groen).

Lees meer

Dit al gelezen?