© Patriot Act

Netflix censureert aflevering van 'Patriot Act' omdat die te kritisch is voor Saoedi-Arabië

2 januari 2019

Netflix heeft voor Saoedische streamers een aflevering verwijderd van de comedyreeks 'Patriot Act'. Dat gebeurde na een officieel verzoek van de Saoedische regering om de bewuste aflevering te schrappen.

Netflix bevestigde het nieuws aan de Amerikaanse krant The Financial Times. De aflevering is sinds vorige week in Saoedi-Arabië niet meer te streamen via Netflix.

De Saoedische commissie voor de communicatie- en informatietechnologie verzocht Netflix officieel om de aflevering uit hun catalogus te schrappen wegens schending van de anti-internetcriminaliteitswet in het land.

Hasan Minhaj, het kernpersonage van Patriot Act, heeft nog niet gereageerd op de zaak. De aflevering is wel nog in andere landen te bekijken via Netflix en Saoedi's kunnen de beelden op YouTube bekijken.

(Zo vind je de nieuwste series en films op Netflix.)

Kroonprins onder vuur

Maar wat kan er nu zo verschrikkelijk zijn aan een aflevering van een komische reeks op Netflix? In de verwijderde aflevering levert Hasan Minhaj kritiek op de rol van de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed in de moord op de kritische, Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Ook sprak hij kritisch over de oorlog die Saoedi-Arabië voert in Jemen. De resultaten van die vuile oorlog zijn vooral vernietiging en hongersnood. Ook haalt Minhaj uit naar Silicon Valley omdat ze daar zouden "zwemmen in Saoedisch geld".

(Dit zijn de 28 meest verwachte series die in 2019 uitkomen.)

Eerste keer

Netflix stelt wereldwijd de artistieke vrijheid te ondersteunen en benadrukt dat de aflevering enkel verwijderd werd "na een juridisch geldig verzoek".

De Amerikaanse technologiewebsite The Verge meldt dat het de eerste keer is dat Netflix materiaal van hun Netflix Originals verwijdert.

Eerder koos Netflix er al voor om hun diensten niet aan te bieden in China. Als reden gaven ze "de uitdagend geworden situatie met betrekking tot de regelgeving". In Saoedi-Arabië is de streamingdienst nu al drie jaar actief.

(Dit zijn volgens ons de 20 beste series van 2018.)

De content over Saoedi-Arabië:

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Lees meer

Dit al gelezen?