© getty

Trump overweegt noodtoestand uit te roepen om Chinese telecom te verbieden in VS

27 december 2018

De Amerikaanse president Donald Trump zou van plan zijn om in januari de International Emergency Economic Powers-wet te gebruiken. Dat is een soort noodtoestand waardoor Trump commerciƫle bedrijven mag reguleren en bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde producten verbieden. Trump zou daarbij vooral Chinese telecomapparatuur verbieden.

Dat vertellen meerdere bronnen aan persbureau Reuters. Het plan zou al acht maanden op de plank liggen en wordt mogelijk in januari uitgevoerd.

De Chinese techbedrijven Huawei en ZTE maken apparatuur die in telecommasten wordt gebruikt. De Verenigde Staten vrezen dat de Chinese overheid deze apparatuur misbruikt om telefoonverkeer af te luisteren.

Zowel Huawei als ZTE hebben in het verleden meermaals ontkend namens China te spioneren. In Canada werd eerder de financieel directeur van Huawei op verzoek van de VS gearresteerd. Het bedrijf zou zich niet houden aan sancties tegen Iran. De topvrouw werd op borgtocht vrijgelaten.

Door het gebruik van Chinese telecomapparatuur te verbieden, zou de regering ook meerdere grote Chinese bedrijven van de markt weren. China en de VS zijn verwikkeld in een handelsoorlog.

Lees meer

Dit al gelezen?