Huawei wil nu ook grip op bankwezen: betaalsysteem komt naar buitenland

24 december 2018

De Chinese smartphoneproducent Huawei biedt nu zijn eigen betaalsysteem Huawei Pay ook aan buiten China. De primeur gaat naar Rusland.

Russische klanten bij de de Gazprombank en de Russian Agricultural Bank kunnen een pas toevoegen voor Huawei Pay. Dat maakt de Chinese smartphonemaker zelf bekend in een persbericht. Wie de pas toegevoegd heeft, zal vanaf begin 2019 contactloos kunnen betalen bij betaalautomaten in heel Rusland.

Voorwaarde is wel dat klanten een smartphone, uiteraard van het merk Huawei, hebben die compatibel is met het betaalsysteem. Huawei geeft diverse modellen een update om het te gaan ondersteunen, waaronder de Mate 20-telefoons, P20-telefoons, P10-telefoons, Honor 10, Honor V10 en Honor 9.

(Onze recensie van de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro lees je hier.)

Binnenkort nog meer landen

Huawei is van plan om het betaalsysteem in meer landen aan te bieden. Hun volgende bestemming is echter nog onbekend. Huawei Pay bestaat al sinds 2016 in China. Voor de dienst wordt er samengewerkt met UnionPay. Dat is het bedrijf dat de techniek voor de passen levert van de beide Russische banken die de dienst gaan ondersteunen. UnionPay heeft ook samenwerkingen met banken in India, Japan en Zuid-Korea.

(Deze 6 smartphones kosten nog minder dan de 'goedkope' iPhone Xr en zijn minstens even goed.)

Betrouwbaar?

Vraag blijft natuurlijk of Huawei Pay wel betrouwbaar is. De Amerikaanse overheid spoorde vorige maand nog Europese landen en andere bondgenoten aan om geen apparatuur van Huawei te kopen nu 5G meer courant wordt.

Er wordt gevreesd dat de Chinese overheid van de Huawei-5G-netwerken gebruik zal maken om te spioneren en cyberaanvallen uit te voeren. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes. Het is zeer moeilijk om dit na te gaan. In Aziƫ en Afrika werd Huawei ook al in verband gebracht met afluisterpraktijken. Het probleem is dat de apparatuur van Huawei erg goedkoop en dus aantrekkelijk is.

Maar er is meer. Onlangs werd Meng Wanzhou, de financieel directeur van telecomconcern Huawei en dochter van de oprichter van dat megabedrijf, gearresteerd in Canada. Ze mocht vrij met een enkelband, maar moet in de Canadese stad Vancouver blijven. De borgsom bedroeg 6,6 miljoen euro. De Chinese autoriteiten waarschuwden Canada voor represailles. En dat gebeurde. De voormalige Canadese diplomaat Michael Kovrig werd effectief opgepakt in Peking en de zakenman Michael Spavor is spoorloos verdwenen.

(Meer over de banden van Huawei met de Chinese overheid en de Communistische Partij lees je hier.)

Lees meer

Dit al gelezen?