© epa

Nieuw dieptepunt: Trumps woordvoerster verspreidt gemanipuleerde video om CNN-journalist in slecht daglicht te zetten

9 november 2018

Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerster van president Donald Trump, heeft een video getweet die moet aantonen dat CNN-journalist Jim Acosta een jonge medewerkster van het Witte Huis "agressief aanraakte" toen de stagiaire diens microfoon wilde afpakken. Maar er blijkt geknoeid te zijn met die video.

Acosta moest gisteren zijn perskaart inleveren nadat hij president Trump vragen bleef stellen tijdens een persconferentie. Die wilde geen vragen meer beantwoorden, maar de CNN-journalist wilde de microfoon niet doorgeven. Volgens het Witte Huis raakte Acosta vervolgens een stagiair die de microfoon van de journalist wilde afpakken op een ongepaste manier aan. CNN en andere journalisten in de zaal die getuige waren van het voorval spreken dat tegen.

Bewust geknoeid met filmpje

Perswoordvoerder Sarah Huckabee Sanders twitterde vandaag een video waarop het voorval te zien was. Maar die blijkt bewerkt te zijn om Acosta's beweging met zijn arm agressiever te laten lijken dan die in werkelijkheid was hebben beeldexperts vastgesteld.

In het door het Witte Huis verspreide filmpje is de beweging van Acosta's arm versneld, een ander deel van de video is vertraagd. Volgens onafhankelijke video experts die het filmpje hebben onderzocht zijn de veranderingen "te precies om een ongeluk te zijn". De via Twitter verspreide video heeft ook geen audio, dat maakt het volgens de videodeskundigen makkelijker om beelden te manipuleren.

Infowars

Het is niet duidelijk van wie de door Sanders getwitterde video afkomstig is. The Washington Post schrijft dat de video gemaakt lijkt te zijn door een medewerker van Infowars, het platform van complotdenker Alex Jones. Dit jaar werden de sociale media accounts van Jones verwijderd door onder andere Apple, YouTube, Facebook en Spotify en Twitter voor het verspreiden van fake news en gemanipuleerde beelden.

Een van de bekendste complottheorieën van Jones gaat over de schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012. Er kwamen toen twintig kinderen en zes volwassenen om het leven. De radiopresentator claimt dat er helemaal geen mensen zijn gedood en dat de kinderen acteurs waren.

De voorzitter van de vereniging voor videojournalisten en fotografen in het Witte Huis noemt het manipuleren van beelden, het manipuleren van de waarheid. "Het is bedrieglijk, gevaarlijk en niet ethisch", zegt Whitney Shefte. Aly Colon, een hoogleraar journalistiek, noemt het ironisch dat het Witte Huis met de video heeft geknoeid, want de regering hetzelfde doet als waar ze Acosta van heeft beschuldigd: het verspreiden van valse informatie.

In de Amerikaanse media wordt het filmpje "een nieuw dieptepunt van een regering die al veel kritiek heeft gekregen vanwege zijn bereidheid om te misleiden" genoemd.

Lees meer

Dit al gelezen?