Pharrell Williams sleurt Donald Trump voor de rechter omdat hij 'Happy' gebruikte op de dag van de schietpartij in Pittsburgh

30 oktober 2018

Zanger en producer Pharrell Williams heeft een rechtszaak aangespannen tegen Amerikaans president Donald Trump. Die laatste gebruikte op de dag van de schietpartij in een synagoge in Pittsburgh het nummer 'Happy' van de zanger, maar daar was Pharrell niet mee gediend. Niet alleen omdat Trump geen toestemming had om het te gebruiken, maar ook omdat er "niets was om 'Happy' over te zijn."

Zaterdag kwamen elf mensen om het leven in een synagoge in Pittsburgh in de Verenigde Staten. Een man met antisemitische motieven opende er het vuur op de gelovigen. De man gaf zich later, na een vuurgevecht met de politie over. Amerikaans president Donald Trump was bezig met zijn promotour voor de midterm elections die op 6 november plaatsvinden. Dat hij daarbij het nummer Happy gebruikte, schoot bij uitvoerder Pharrell Williams in het verkeerde keelgat.

Rechtszaak

Pharrell Williams heeft via z'n advocaat een brief gestuurd naar Donald Trump. Er staat te lezen: "We schrijven je uit naam van onze cliënt, Pharrell Williams, componist en uitvoerder van het nummer Happy. Op de dag van de massamoord op 11 mensen door een gestoorde 'nationalist' speelde je het nummer Happy voor een publiek op een politiek evenement in Indiana. Er was niets Happy aan de tragedie die ons land kende op zaterdag en u had geen toestemming om het nummer voor dit doeleinde te gebruiken."

De eis is duidelijk, het nummer mag niet meer gebruikt worden door de president én het voorgaande gebruik van het nummer moet bestraft worden. "Pharrell Williams is in het bezit van de auteursrechten van Happy en heeft de exclusieve rechten om het nummer te verspreiden. Pharrell heeft u geen toestemming gegeven en zal ook nooit toestemming geven om zijn muziek publiek te spelen, te gebruiken of te verspreiden. Het gebruik van het nummer Happy zonder toestemming is een auteursrechteninbreuk die in strijd is met artikel 17 § 501 van de United States Code. Verder is het ook een inbreuk op de rechten van het handelsmerk van Pharrell onder de Lanham Act." Die laatste is de wet die handelsmerken beschermt.

Pharrell Williams is dus duidelijk niet opgezet met het gebruik van zijn vrolijke nummer Happy op een dag van een ernstige tragedie.

Artiesten tegen Trump

Pharrell Williams is niet de eerste artiest die Trump verbiedt om z'n muziek te gebruiken. Eerder gaven ook Steven Tyler van Aerosmith, Adele, Queen, Neil Young van R.E.M. en The Rolling Stones aan dat ze niet wilden dat hun muziek door de Amerikaanse president gebruikt wordt.

Een artiest heeft Trump alvast wel aan z'n kant staan. Kanye - of is het nu Ye? - West blijft een grote fan van Donald Trump en bewees dat een tijdje geleden nog eens door met hem samen te zitten.

Lees meer

Dit al gelezen?