© Getty

"Googles Android-telefoons verzamelen 10 keer meer informatie over jou dan Apples iOS"

23 augustus 2018

Google verzamelt veel meer gegevens over de gebruikers van Android-telefoons dan Apple via het iOS-programma waarop de iPhone-toestellen draaien. Tien keer meer zelfs, stelt een studie van de Vanderbilt University. De cijfers zijn slecht nieuws voor Google dat de laatste maanden al vaker kritiek te slikken kreeg.

Google kreeg onlangs van de Europese Commissie nog een monsterboete opgelegd, omdat het de fabrikanten van Android-toestellen verplicht om bepaalde apps op voorhand te installeren. Veel gebruikers doen de moeite niet om na aankoop een alternatieve applicatie te downloaden. Een Amerikaanse studie stelt nu dat Google via Android ook een pak meer gegevens van ons verzamelt dan Apple, dat met iOS ook een eigen besturingsprogramma voor de iPhone-toestellen heeft.

14 keer per uur

Google zou volgens professor Douglas C. Schmidt bovendien ook in staat zijn de anonimiteit van de gegevens op te heffen. Google zelf weerlegt de studie en trekt de resultaten in twijfel. Een woordvoerder verklaarde aan Mashable dat de studie besteld is door lobbygroep en het geen toeval is dat het om misleidende informatie gaat. Wat er precies misleidend is, heeft Google niet vermeld.

De studie richtte zich op actieve en passieve verzameling van gegevens. Zo zou passieve verzameling wel eens over het hoofd worden gezien. "Zowel Android als Chrome sturen gegevens naar Google, zelfs wanneer de gebruiker helemaal geen interactie voert", stelt de studie. "Onze experimenten tonen aan dat een slapende Android-telefoon (waarbij Chrome op de achtergrond actief is) tijdens 24 uur liefst 340 keer informatie over de locatie naar Google stuurt. Dat is gemiddeld 14 keer per uur dat het toestel data communiceert."

Veel vaker dan Apple

Dat Google informatie krijgt over onze locatie hoeft natuurlijk niet te verbazen. We staan onze toestellen vaak gewoon toe om onze locatie te kennen. Maar het verrassende aan de zaak is dat Google veel vaker dan verwacht die informatie krijgt doorgestuurd.

Google zelf stelt nog dat het niet is omdat het bedrijf de mogelijkheid heeft om dingen te doen, dat het die ook doet. Zo zou Google helemaal niets doen met de informatie van je Google-account wanneer je uitgelogd bent. Maar het betekent wel dat Google waarschijnlijk nog veel meer over je weet dan we dachten, en zeker veel meer dan Apple over zijn gebruikers te weten komt.

Lees meer

Dit al gelezen?