© iStock

Citytrip Keulen? Dit mag je niet missen

17 december 2018

Als je deze zomer niet op reis kon, is het misschien tijd om een weekendje weg te plannen naar een stad die niet ver ligt. Wat dacht je van Keulen? Een prachtige stad die net over de grens ligt en waar je met volle teugen van kan genieten. Maar wat kan je allemaal doen in deze mooie stad? 

Keulen is zo’n stad waar je altijd naartoe wil gaan, maar dat er nooit van komt. Maar wat houdt je eigenlijk tegen? Je moet niet veel betalen aan vervoerskosten, je moet niet lang reizen en je gaat toch naar het buitenland. Je kan Keulen altijd combineren met andere steden. Wat dacht je van een roadtrip? Maar de kans is groot dat je toch blijft in Keulen, 't is een prachtige stad!

Keulen is, in tegenstelling tot Hamburg, een oude stad. Het heeft een sprookjesachtige architectuur en verlichte geplaveide steegjes. De stad heeft vooral een esthetische aantrekkingskracht die wordt aangevuld met ruimdenkende mensen. Ah ja … en bier. In Keulen weten ze ook hoe je moet drinken! Maar doe hier eerst de test om te checken of je te veel bier drinkt.

De Duitse biercultuur draait zeker niet alleen om lederhosen aantrekken, schuimig bier zuipen en luid praten. In Keulen heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om bier te drinken en te ontdekken in verschillende biergartens, dat zijn openbare tuinen waar je keuze hebt uit verschillende biersoorten. Meestal kan je ook nog iets eten in zo’n biergarten. Het is hier ook heel deftig en zelfs de allerjongste kunnen mee voor een vruchtensapje. Als je wil reizen met kinderen, moet je trouwens deze steden eens bekijken.

Keulen draait natuurlijk niet alleen rond bier, maar ook om wijn. (We gaan het straks nog hebben over monumenten hoor). De stad heeft ook een voorliefde voor wijn. Het nabijgelegen Midden-Rijndal is zelfs de thuisbasis van enkele van de beste wijngaarden van het land.

Als je in Keulen bent, moet je eens naar Wein am Rhein. Met een aangename sfeer kan je niet anders dan genieten van rust en een lekker wijntje. Oké, genoeg alcohol ... we zullen het nu (eindelijk) hebben over wat je zeker niet mag missen in de stad.

De oude stad van Keulen

Als je verschillende historische kerken en gebouwen een bezoekje brengt, kom je ongetwijfeld langs de oude binnenstad van Keulen. Probeer zeker van deze regio te genieten.

In het oude gedeelte van Keulen vind je talloze steegjes met traditionele oude huizen. Sommige oude huizen zijn nu omgevormd tot boetieks, galeries, cafés en restaurants. Verder heb je ook nog aangename paden langs de Rijn, waar je zeker kan genieten van een fantastisch uitzicht. Ondertussen kom je ook nog enkele monumenten en fonteinen tegen die het gebied sieren.

Een bijzonder hoogtepunt in dit gebied is het oude stadhuis van Keulen, het oudste openbare gebouw in Duitsland. Met een rijke geschiedenis die meer dan 900 jaar teruggaat, weerspiegelt het gebouw een aantal verschillende architecturale invloeden, waaronder het 14de-eeuwse hoofdgebouw, de 15de-eeuwse toren en een klooster uit de Renaissance. Zelfs de invloeden uit de 20ste eeuw zijn aangenaam om te zien. Heel veel geschiedenis dus! Als je houdt van geschiedenis, moet je misschien een reis naar Rome overwegen.

De kathedraal van Keulen

Het gebouw is de meest bezochte bezienswaardigheid in Duitsland, dus je moet daar wel naartoe. De kathedraal werd gebouwd in 1248 en werd geïnspireerd door de etherische kathedralen van Noord-Frankrijk. De 19de-eeuwse torens zijn nog steeds de op een na hoogste gebouwen in de stad. Verder wordt de kathedraal versierd met glas in lood ramen uit de 16de eeuw, het 10de-eeuwse Gero-Kreuz kruisbeeld en een zwart marmeren hoogaltaar uit de 14de eeuw

Binnenin vind je heel wat onschatbare kunst. Maar de reden waarom iedereen naar de internationale bedevaartsplek gaat, is om het reliekschrijn van de Drie Koningen te zien. Dat is een drievoudige sarcofaag versierd met 12de-eeuwse reliëfs van afleveringen uit het leven van Christus, profeten en apostelen.

Wist je dat Keulen een Belgische wijk heeft?

Als je even weg wil van de drukte, moet je naar de Belgische wijk oftewel ‘Belgisches Viertel’ waar je in ontspannen sfeer kan wandelen en genieten van gezellige winkeltjes. De historische gebouwen en de versierde straten zijn al heel uniek om te zien.

In de winkels vind je vooral kwalitatieve producten en mode die niet mainstream is. In deze wijk brengen vooral jonge modeontwerpers innovatieve mode naar Keulen.

Ook lokale juweliers krijgen de kans om unieke, handgemaakte producten in hun vitrines te plaatsen. Naast eigen collecties, bieden ontwerpers op maat gemaakte juwelen. In deze wijk kan je urenlang shoppen en genieten van eigenzinnige boetieks en vintagewinkels.

Chocolademuseum, check!

Wat je zeker moet doen in de stad, is naar het chocolademuseum van Keulen gaan. Hier maak je kennis met een echte versie van Willy Wonka en krijg je een korte (en lekkere) opleiding over chocolade.

Je leert niet alleen over de repen die je in je handen krijgt, maar ook alles over de geschiedenis van cacao en het proces van het omzetten van deze bittere boon in mooie repen. Als je helemaal mee bent, mag je ook de spatel in eigen handen nemen en zelf chocolade maken. Op het einde van de rit mag je je eigen doos chocolade meenemen naar huis. Hopelijk is je snoepgoed lekker genoeg zodat je lang kan snacken. Oefen ondertussen met deze chocoladereceptjes.

Ga naar het Ludwig museum

Niet alleen inhoudelijk, maar ook het uiterlijk van het Ludwig museum in Keulen is spectaculair. Het museum is gesticht in 1976 en werd ontworpen door de architecten Peter Busmann en Godfrid Haberer.

Het museum bestaat uit een buitenkant van metaalglas met spectaculaire onregelmatige vormen en een geleidelijk verhoogd dak dat de indruk wekt van een getrapte constructie. De collecties bevatten grootse werken van artiesten zoals Andy Warhol, Roy Lichtenstein of van de surrealist Salvador Dali. Zeker een bezoekje waard voor kunstliefhebbers.

Maak een wandeling door de botanische tuin van Keulen

De botanische tuin werd in de 19de eeuw aan de rivieroever in Riehl een noordelijk district van Keulen. De tuin is zo'n 11,5 hectare groot en bezit meer dan 10.000 plantensoorten. Slenter maar eens door de openbare park om meer te weten te komen over de planten.

Probeer gewoon ook lekker te genieten van de prachtige en kleurrijke bloemen die in het groeiseizoen in bloei zijn. Het hele jaar door kan je de tropische omgeving bezoeken. De Flora is de eyecatcher van de tuin. Het is een historisch gebouw met bloemenshows, concerten en evenementen en vormt een elegant decor voor de tuinen.

Bezoek het Schloss Augustusburg

Schloss Augustusburg ligt in het pittoreske stadje Brühl, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Keulen. Het was een 18de-eeuwse paleis van de aartsbisschop van Keulen, maar heeft zijn charme zeker behouden. Het paleis is luxueus ingericht en zelfs nog gemeubileerd. Met een prachtige trappenhal kan je ook niet anders dan veel selfies nemen. Hier vind je meer tips over hoe je de beste reisfoto’s maakt. Het park aan het paleis is ook echt prachtig om te zien. Hier worden soms openluchtconcerten en festivals gegeven.

Verder is een daguitstap naar Brühl geen slecht idee. Je vindt hier verschillende musea en historische bezienswaardigheden. In deze stad kan je ook het kind in je naar boven halen en plezier hebben in Phantasialand, een van de grootste themaparken in Europa.

Wandel en geniet

Keulen is een ideale stad om al wandelend te verkennen. De regio is vooral populair tijdens de wintermaanden rond Kerstmis, net zoals deze steden.

De Rijn is een bepalend geografisch kenmerk van het gebied. Voor een spectaculair uitzicht op de kathedraal en het stadsbeeld verlaat je best de oude stad en steek je de rivier over. Loop de Rheinuferpromenade af en steek dan over de Deutzer-brug die een prachtig uitzicht op de stad biedt, vooral bij zonsondergang. Geniet ondertussen van straatmuzikanten en de charme van Keulen, de stad die je dringend moet bezoeken.

Als je andere bestemmingen zoekt voor een weekendje weg, moet je deze steden eens bekijken.

Lees meer

Dit al gelezen?