Oeps! Spaans gevechtsvliegtuig vuurt "per ongeluk" raket af boven Estland

8 augustus 2018

Een Spaanse Eurofighter heeft boven Estland "per ongeluk" een raket afgeschoten. Het vliegtuig deed mee aan een missie van de NAVO.

Een onderzoek moet de oorzaak van het incident ophelderen. De Spaanse luchtmacht beschermt momenteel als NAVO-bondgenoot vanuit de Litouwse basis Siauliai het luchtruim boven de Baltische staten. De Baltische staten, die grenzen aan Rusland, hebben zelf geen gevechtsvliegtuigen en maken om die reden gebruik van NAVO-toestellen.

De AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) is een moderne middellange-afstands-lucht-luchtraket, een raket die is ontworpen om vanuit een vliegtuig andere vliegtuigen neer te halen. De raket wordt ook steeds vaker gebruikt als luchtafweerraket, waarbij de raket vanaf de grond wordt afgevuurd op vijandelijke toestellen. Zijn bijnaam is "Slammer".

Spoorloos

De "Slammer" zou zich in dit soort situaties automatisch moeten vernietigen, maar of dat in dit geval ook is gebeurd is onduidelijk. Er werden helikopters de lucht in gestuurd om de raket te vinden, maar dat leidde tot niets.

De raket had een kilo of tien springstof aan boord. Volgens de Estse strijdkrachten was de schade bij een inslag "te overzien geweest".

Lees meer

Dit al gelezen?