© Getty

Een weekendje Chicago: 60 mensen neergeschoten bij verschillende schietpartijen, 10 overleden

6 augustus 2018

De politie van Chicago heeft om hulp gevraagd, nadat dit weekend meer dan zestig mensen zijn neergeschoten bij tal van schietpartijen. Zeker tien hebben het niet overleefd. Meestal zijn bendes met illegale wapens hiervoor verantwoordelijk.

Vooral zondagnacht was een bloederige nacht voor de stad Chicago. Tussen middernacht en 3 uur zijn liefst 30 mensen neergeschoten. Vaak gaat het om dezelfde buurten. "Het was zonder twijfel een van onze meest gewelddadige weekends", zei een woordvoerder van de politie. De baas van de politie, Fred Waller, wil zich niet gewonnen geven: "We hebben meer hulp nodig van ons juridisch systeem. We hebben meer steun nodig van onze federale partners, en die zullen we krijgen."

Natuurlijk is geweld in Chicago niet nieuw. Het blijft een van de meest gewelddadige steden van de VS. Sommige steken de schuld op de hitte die de spanning nog meer doet oplopen. Nochtans zouden de statistieken juist verbeteren, want er is sprake van een dalende trend in geweld in de stad. The Chicago Tribune berekende nog maar net dat er tot hiertoe 532 schietpartijen minder waren dan in 2017. Het aantal schietpartijen daalde zo met 30% en het aantal moorden ging met 25% achteruit.

President Trump

Het hoge aantal slachtoffers dit weekend zou te maken hebben met schietpartijen waarbij lukraak in een menigte wordt geschoten. Het maakt sommige bendes niet uit wie ze raken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft al een paar keer gezegd dat hij wil ingrijpen in Chicago. In juni is de Chicago Gun Strike Force opgericht, waarbij agenten uit de stad en de staat, maar ook federale agenten en veiligheidsagenten zouden samenwerken. Zij moeten vooral de toestroom van illegale wapens stoppen.

Lees meer

Dit al gelezen?