© iStock

Rij je naar het zuiden dit weekend? Dit is hoe je checkt of een alternatieve route iets oplevert

3 augustus 2018

Het eerste weekend van augustus staat het verkeer naar het zuiden traditioneel muurvast. Of je nu de Route du Soleil naar Frankrijk en Spanje neemt of je rijdt via Duitsland naar Italië: filerijden is een kunst. Maar wanneer zweet je die files nu het beste uit en wanneer schakel je je apps in om toch maar een kortere of andere route te vinden? Wij hebben het voor jou nagevraagd.

De vakantie begint en voor veel reizigers betekent dat eerst ettelijke uren file en traag verkeer trotseren. Het zwarte weekend valt niet écht te vermijden als je naar het zuiden moet, daar zijn verkeersexperts het over eens. Maar loont het ook de moeite om zijwegen te nemen en tenminste door te kunnen rijden of volg je toch maar gewoon de snelweg op 'zwarte zaterdag'?

Is het beter om vroeger te vertrekken?

De grootste files worden dit weekend verwacht in Frankrijk, langs de Autoroute du Soleil, en in Italië. Dat laatste wil ook zeggen dat het in Duitsland vast komt te staan, zeker aangezien ook Slovenië een zwart weekend verwacht. Volgens de Nederlandse experts komt de file zoveel mogelijk vermijden neer op twee sleutelpunten: jezelf goed voorbereiden en het juiste moment kiezen om te vertrekken.

Wie namelijk heel vroeg vertrekt, kan inderdaad voorbij pijnpunt Parijs raken voor de normale files daar van start gaan, maar dat wil helaas wel zeggen dat je bijvoorbeeld in Lyon vast komt te staan. Je kan dus ook overwegen om net wat later te vertrekken: zo rij je mee in de staart van de files en dat rijdt vlotter. Zo ben je later op je bestemming, maar de frustratie van de file laat je wel achter jou.

Neem je beter secundaire wegen?

Maar wat is de beste route om naar Zuid-Frankrijk of Italië te rijden? Neem je best de grote banen die je GPS als de snelste route ingeeft, of negeer je al je apps en neem je toch een omweg? Nog volgens het Nederlandse verkeerscentrum hangt dat af van wat er precies gaande is op de weg.

Zo kan een tijdelijke accordeonfile vervelend lijken, maar zolang je er niet minstens een half uur vertraging mee oploopt, is het een slecht idee om de snelweg te verlaten. Op de secundaire wegen heb je dan wel geen file, je krijgt er wel rode lichten, extra vrachtwagens en een lagere snelheid. Vaak is het dus niet de moeite om voor de regionale wegen te gaan.

Wanneer moet je een alternatieve route nemen?

Daar komt nog eens bij dat, volgens het verkeerscentrum, de regionale wegen dit weekend ook vol zullen staan: je gaat dus trager en eindigt toch met file. Is er dan echt geen manier om de drukke wegen te vermijden? Volgens de experts is het een kwestie van een goed plan opstellen met de snelste wegen en dan de radio aan te houden. Als er een ongeval gebeurt, kan je je plan toch nog omgooien. Dan kan je bijvoorbeeld Waze gebruiken, al raken de wegen uiteindelijk wel verzadigd.

Twee tips van het huis krijg je er ook nog bij. Eén: de Parijse autoriteiten houden wel degelijk rekening met het spitsuur. Zodra het sneller wordt om de secundaire wegen te gebruiken, wordt dat ook aangeduid. Het verkeer rijdt dan automatisch om. En een tweede tip: neem een fysieke landkaart mee voor de plekken waar je geen ontvangst hebt. Zo kan je toch van stad naar stad rijden op de secundaire wegen, zelfs als de GPS dat hardnekkig weigert.

Lees meer

Dit al gelezen?