© getty

Apple verdient een pak meer door duurdere iPhones. Maar door Trump hangen er donkere wolken boven het bedrijf

1 augustus 2018

analyseApple verkocht het jongste kwartaal ongeveer evenveel iPhones als dezelfde periode vorig jaar (41 miljoen). Maar omdat Apple-telefoons duurder zijn geworden, heeft het bedrijf er meer aan verdiend. Het escalerende handelsconflict tussen de VS en China hangt echter als een donkere wolk boven Apple. Experts geloven dat het bedrijf daar keihard door getroffen gaat worden.

De omzet van Apple dit kwartaal was bijna 53,3 miljard dollar, zo'n 17% hoger dan vorig jaar. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers werd het aandeel Apple 3% meer waard.

De maanden waar deze cijfers over gaan - april, mei en juni - zijn doorgaans niet hele sterke maanden voor het bedrijf. Desondanks boekte het een record: nog nooit verdiende het in deze periode van het jaar zoveel geld. Het zal de speculatie over de vraag wanneer Apple een beurswaarde van 1 biljoen dollar voorbijgaat waarschijnlijk versterken. Op dit moment is het bedrijf 956 miljard dollar waard.

Waar Apples cijfers positief zijn, kleurde de markt de afgelopen dagen rood. Met name Facebook had het het afgelopen kwartaal zwaar te verduren. Het bedrijf leverde donderdag, een dag na de presentatie van de cijfers, op de Amerikaanse beurs een vijfde van zijn waarde in.

De angst was dat de vrije val van Facebook, en cijfers van Twitter die beleggers ook onvoldoende vonden, tot problemen zouden leiden bij andere populaire tech-aandelen. Daardoor stonden Amazon en Google - die allebei een goed kwartaal hebben gehad ook in de min.

Donkere wolken

Toch zijn er ook voor Apple grote zorgen. Vooral dan rond de iPhone. Dat is het belangrijkste product van Apple. Op de achterkant van het apparaat staat: "Ontworpen door Apple in Californië. In elkaar gezet in China." Maar in wezen is het een product van alle windstreken. Dat komt doordat veel onderdelen vanuit verschillende plekken in de wereld naar China worden verscheept. Daardoor kan het invoeren van importtarieven, zoals Donald Trump nu volop aan het doen is, onbedoelde effecten hebben.

Het betekent ondermeer dat bij het berekenen van tarieven alle toeleveranciers - of ze nu uit Duitsland, Japan of de VS komen - daar last van hebben. Daardoor treffen sancties vanuit de VS niet alleen China, maar ook andere landen. En dus ironisch genoeg ook de VS zelf.

De tarieven die worden gehanteerd om dit soort goederen te importeren kunnen flink oplopen. Bijvoorbeeld als een Amerikaans onderdeel eerst wordt belast wanneer het China in komt en daarna met de iPhone opnieuw belast wordt als het de VS binnenkomt.

Als het handelsconflict tussen de VS en China verder escaleert, verwachten economen dat Apple daardoor problemen zal krijgen.

En Trump laat die handelsoorlog voorlopig wel degelijk escaleren. Vandaag werd bekend dat de regering-Trump importheffingen van 25% wil invoeren voor Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar. Eerder dreigde Trump nog met invoerheffingen van 10% op dezelfde hoeveelheid producten.

Trump heeft Cook volgens een bron van The New York Times beloofd dat hij geen tarieven zal heffen op de telefoon. Tegelijkertijd vreest de topman van Apple wel een tegenaanval van China, zeggen drie bronnen tegen de krant.

Apple in China zelf dubbel getroffen

Wat kan Apple daartegen doen? Wat in ieder geval een onrealistische gedachte lijkt te zijn, is het verplaatsen van de assemblage. In China zijn daar nu een half miljoen werknemers mee bezig voor een relatief laag loon. Ook zijn er veel Chinese bedrijven bij betrokken en lopen heel veel transportlijnen van onderdelen nu richting China.

Als het handelsconflict tussen China en de VS zich uitbreidt naar hightech onderdelen en producten, dan kan Apple dubbel worden getroffen. Niet alleen omdat iPhones in China in elkaar worden gezet, maar ook omdat dat land een steeds belangrijker afzetmarkt wordt. Het afgelopen jaar haalde Apple alleen al uit China een omzet van 45 miljard dollar, bijna 20% van de totale omzet.

China is dus voor Apple zowel een productie- als een afzetmarkt. De verwachting is dat China ook steeds belangrijker gaat worden voor Apple. Het afgelopen kwartaal werd er maar 800 miljoen dollar meer verdiend in Europa dan in China.

Lees meer

Dit al gelezen?