Het zomert in de playlist, dit zijn de 40 nummers uit juli die we willen meegeven

5 augustus 2018

We zitten in volle zomer en dus brengen ook meer artiesten muziek uit waar je nadrukkelijk blij van zal worden, Childish Gambino voorop. Veel dansbaar en vrolijk materiaal in de playlist die de afgelopen maand samenvat dus, zelfs van kniesoren als Noel Gallagher en John Grant. Enjoy!

1. Childish Gambino - Summertime Magic

Door het succes van This Is America zijn nu wereldwijd eindelijk alle ogen op Donald Glover gericht. Later dit jaar brengt hij nog een laatste keer een album uit als Childish Gambino en trekt hij nog een laatste keer op tournee. Een Belgische datum voor die tournee is er (voorlopig) niet, de nieuwe nummers die Childish Gambino de wereld in heeft gestuurd kunnen we gelukkig wel beluisteren.

De seizoensmeter van Donald Glover staat alvast juist, want Summertime Magic ademt zomer. Deze keer geen harde sociale kritiek, maar popmuziek die zon, zee strand en vakantieliefde ademt. Voor beide nieuwe nummers heeft Childish Gambino samengewerkt met Ludwig Goransson, de man die ook mee schreef en produceerde aan This Is America. Summertime Magic is de eerste officieel vooruitgeschoven single naar het album toe.

2. The Internet - La Di Da

Meer zomer krijgen we van The Internet. Het collectief onder leiding van Syd Bennett is met 'Hive Mind' aan hun vierde album toe en La Di Da is daar een heerlijke single uit. Opnieuw: een prettig zomers funky nummer met naast Syd ook gitarist Steve Lacy hier in een glansrol.

3. Jungle - Cherry

Jungle is in relatief korte tijd een band geworden met een eigen kenmerkende sound en daar is tot op heden nog niet echt iets aan veranderd. Hun Happy Man deed het goed op de radiogolven, onlangs werden ook twee nieuwe singles in stelling gebracht in aanloop naar hun album 'For Ever'. We hebben voor Cherry gekozen omdat die iets trager en sensueler is, een kant die we nog niet vaak van Jungle gehoord hebben.

'For Ever' verschijnt op 14 september, op 22 november speelt Jungle in Trix in Antwerpen.

4. Phosphorescent - New Birth In New England

Met Song For Zula heeft Phosphorescent wat ons betreft één van de mooiste nummers ooit gemaakt op zijn conto staan. Het verheugt ons dan ook altijd als hij met nieuw werk naar buiten komt, zeker als het zoals in dit geval alweer vijf jaar geleden is.

Matthew Houck brengt op 5 oktober zijn nieuwe album 'C'est La Vie' uit, een titel waar we al helemaal weg van zijn. Deze plaat heeft Houck opgenomen in zijn eigen splinternieuwe studio in Nashville, waar hij tegenwoordig woont. Het eerste voorsmaakje uit New Birth In New England klinkt vrolijker dan we van Houck gewend zijn, maar tegelijkertijd nog helemaal Phosphorescent. Zo hebben we het graag!

Op 23 oktober komt de man naar Botanique en dat wordt één van de hoogtepunten van ons najaar.

5. Father John Misty - Date Night

Date Night is de zoveelste single uit 'God's Favorite Costumer' van Father John Misty en opnieuw slaagt hij erin om ons met dit ietwat humoristische nummer mee te slepen. Het nummer begint met een intro die je aan My Doorbell van The White Stripes doet denken en is voorzien van een leuke geanimeerde clip. Het zal ongetwijfeld ook op de setlist staan wanneer hij in het kader van Autumn Falls op 1 november in De Roma aantreedt. Niet te missen!

6. Lizzo - Boys

Deze is voor op repeat.Net zoals wel meer Amerikaanse artiesten groeide Lizzo in eerste instantie erg beschermd op en kende ze behalve gospel geen muziek. Ze zat in het schoolorkest en speelde fluit, maar naarmate ze ouder werd drong de hiphop uit Houston, Texas zich aan haar op. Vanaf dat moment nam ze zich voor om die twee te gaan mixen.

In Boys brengt Lizzo een ode aan de jongens - iedereen is goed genoeg om te daten - maar wil ze meteen ook laten weten dat er voor haar geen onderscheid bestaat in kleur, formaat, gender of seksualiteit. Lizzo werkte vroeger ook al met Prince samen, de scheurende gitaar in Boys is vandaag nog de meest aanwijsbare restant van zijn invloed.

7. Kovacs - Black Spider

Kovacs - trouwens de echte naam van Sharon Kovacs - is één van de meest opmerkelijke exportproducten uit Nederland. Haar donkere stem bracht haar al tot ver voorbij die landsgrenzen en leverde haar al vergelijkingen met onder andere Amy Winehouse op.

Kovacs werkt momenteel aan haar tweede album met producer Liam Howe, die eerder al werk afleverde van Lana Del Rey, Adele en FKA Twigs.Black Spider laat alvast wereldpotentieel horen.

8. Ariana Grande - God Is A Woman

Deze maand volgt er een nieuw album van Ariana Grande, haar vierde: 'Sweetener'. God Is A Woman is daaruit de eerste single en gaat over - vergis je niet - seks. Bovennatuurlijk goeie seks.

9. Sigrid - Schedules

En ook de Noorse Sigrid - onlangs gooide ze nog hoge ogen op Rock Werchter - pakt uit met een nieuwe single. Aan Schedules is niets wereldschokkend anders dan bij Strangers of Don't Kill My Vibe, maar wat Sigrid te bieden heeft is meer dan genoeg: catchy, zomerse, niet-vervelende popmuziek.

10. Interpol - Number 10

Bij Interpol houden ze ondertussen het gaspedaal stevig ingedrukt. Dat was zo voor de eerste single The Rover en dat is helemaal zo bij Number 10, dat we natuurlijk nergens anders konden zetten dan op de tiende plek in deze playlist.

Wie eens goed luistert naar Number 10 kan afleiden dat het over een kantoorromance gaat tussen Ella, de bazin, en één van haar werkneemsters.

Op 24 augustus verschijnt het nieuwe album 'Marauder', op 28 november komt de band naar Vorst Nationaal.

11. The Twilight Sad - I/m Not Here [Missing Face]

De Schotse band The Twilight Sad wordt tot op heden nog enorm onderschat, dat weet iedereen die naar hun bijna zes minuten durende nieuwe single luistert. Informatie over een aankomend nieuw album is er nog niet, maar zal - aangezien hun vorige plaat van 2014 dateert en aangezien ze in november naar de Botanique komen - niet lang meer duren.

12. Noel Gallagher's High Flying Birds - If Love Is The Law

Noel Gallagher zelf is heel erg te spreken over zijn nieuwe single If Love Is The Law. Hij schreef het nummer voor de film Stranded On The Earth, een film over twee outlaws die verliefd worden op elkaar. Het nummer begon, aldus Noel, bij een gesprek over Genesis en eindigde ongeveer als een Phil Spector-achtig nummertje, mét Johnny Marr van zichzelf en van The Smiths op elektrische gitaar en harmonica.

13. John Grant - Love Is Magic

In oktober brengt John Grant zijn eerste nieuwe album in drie jaar uit en afgaande op de titeltrack is Grant nog niet van zijn kenmerkende sound afgestapt: Love Is Magic is een verhalend nummer gepaard met de nodige dramatiek en een stevige dosis elektronica. De boodschap is ondanks alle moeilijkheden die bij liefde komen kijken niet mis te verstaan: liefde is iets magisch.

14. Ben Khan - The Green

Zo rond deze tijd brengt Ben Khan eindelijk zijn titelloze debuutalbum uit. Eindelijk, want Khan is al sinds 2014 met de regelmaat van de klok nieuwe muziek aan het uitbrengen.

Van al wat we kenden staat er verrassend genoeg helemaal niets op de debuutplaat, wel 15 nieuwe nummers, waaronder The Green. Khan is muzikaal een nieuwe weg ingeslagen en dat vinden we allesbehalve oninteressant.

15. Santigold - Run The Road

Run The Road is de eerste nieuwe single van Santigold sinds 2015 en geheel onverwacht kwam er meteen ook een hele nieuwe plaat mee of toch alleszins een mixtape. Op 'I Don't Want: The Gold Fire Sessions' is een mix van dancehall , reggae en Caraïbische invloeden op terug te vinden.

16. Kölsch & Tiga - HAL

Kölsch werkt met een vast format op zijn label Ipso. Hij kiest zelf een artiest als partner in crime en sluit zich ermee op in een studio met beperkte apparatuur. De uitgenodigde artiest kan een bevriende producer zijn van Kölsch of simpelweg iemand die hij muzikaal bewondert. Deze keer viel zijn keuze op de Canadese producer Tiga en samen dropten ze HAL. Hup, de dansvloer op!

17. Norah Jones - It Was You

Vorige maand waren we nog heel aangenaam verrast door My Heart Is Full, nieuw werk dat we niet hadden zien aankomen en waarbij Norah Jones meer aanleunde bij pakweg FKA Twigs dan bij haar voorbeelden uit de jazz. We hebben nog eens met onze ogen geknipperd en plots was er weer een nieuwe Norah Jones. It Was You brengt de vredige rust die we van haar verwachten. Ondertussen is er echter nog altijd geen nieuw album aangekondigd.

18. Iron & Wine - What Hurts Worse

Sam Beam is eens in zijn kelder gaan kijken en heeft daar nog zes nummers gevonden die blijven liggen zijn toen hij zijn vorige album 'Beast Epic' aan het opnemen was. Hij verzamelt die songs op 'Weed Garden', een ep die beschikbaar zal zijn vanaf 31 augustus.

What Hurts Worse is daaruit de eerste single en daarop zingt hij op een verrassend hoopvolle manier over de liefde. "Let’s become the lovers we want / Let’s become the lovers we need" horen we hem mijmeren. Een mens kan het maar vragen hé!

19. Spiritualized - Here It Comes (The Road) Let's Go

'And Nothing Hurt' wordt het eerste album van de band Spiritualized in zes jaar. Die (The Road) tussen haakjes staat er niet zomaar: het nummer is een soort van routebeschrijving die de luisteraar "naar huis" leidt. De route bestaat echt ergens aan de westkust van Amerika. Zanger Jason Pierce benadrukt dat het NIET de route naar hem thuis is, Spiritualized is een Britse band.i

20. Slaves - Chokehold

In je slaapkamer doe je natuurlijk wat je wil, maar dat het voorsmaakje van 'Acts Of Fear And Love' van Slaves Chokehold heet, daar stellen wij ons toch vragen bij. Als we die voorsmaakjes moeten volgen - naast deze is ook al Cut And Run gelost - is Slaves afgestapt van hun stevige punksound. Nog even afwachten tot 17 augustus en dan kunnen we het ook zeker weten.

21. alt-J feat. Danny Brown - Deadcrush (The Alchemist & Trooko Version)

alt-j had een heerlijk wild idee: van hun laatste plaat 'Relaxer' (wat een tegenvaller, overigens) wilde ze een geheel nieuwe versie maken. De elf songs die op die plaat stonden hebben ze opnieuw opgenomen met een ster uit de hiphop en telkens een andere hippe producer.

Op Deadcrush bijvoorbeeld, het eerste nummer dat werd uitgebracht, is Danny Brown te horen. Verder vinden we onder andere Pusha T., GoldLink, Little Simz en Rejjie Snow ook nog terug. 'Reduxer' is te koop vanaf 28 september.

22. DVTCH NORRIS feat. Bhavi - Toothpick

De nieuwe ep van Dvtch Norris heet 'I'm Sad, I Wanna Make It'. Ironisch of niet, Dvtch heeft in het verleden al laten horen tot wat hij in staat was en kreeg daar misschien niet altijd genoeg erkenning voor. Het eerste snoepje dat we krijgen toegeworpen uit die ep is het zomerse Toothpick, een samenwerking met de Argentijnse Bhavi.

23. Greta Van Fleet - When The Curtain Falls

Het heeft iets van een mix tussen Led Zeppelin (de zanger komt wel heel dicht bij het stemgeluid van Robert Plant) en Jack White. Greta Van Fleet is geen dame, maar wel een rockband uit Michigan rond de familie Kiszka (drie broers) en een makker van hen achter hun drums. In maart 2018 speelden ze nog in de AB Club, nu al is de grote zaal voor hun concert in oktober uitverkocht.

Het gaat hard voor Greta Van Fleet! Dit is de voorloper van hun nieuwe album.

24. twenty one pilots - Jumpsuit

Jumpsuit is dan weer het eerste voorproefje van het vijfde album alweer van twenty one pilots, het eerste sinds het alweer drie jaar oude 'Blurryface'. Na een lange wereldtournee lasten ze een jaartje pauze in en werkten ze aan nieuwe muziek.

Het duo werd razend populair tijdens die laatste wereldtournee en in deze Jumpsuit laat Tyler Joseph uitschijnen dat hij niet zo heel erg blij is met hun nieuwe status als wereldberoemde commerciële artiest.

25. Jake Shears - Creep City

Voor wie denkt de naam en/of stem van Jake Shears te kunnen kennen, maar ze niet meteen kan thuisbrengen: Shears was jarenlang de stem en frontman van Scissor Sisters en verbindt nu voor het eerst zijn naam aan een soloplaat.

In 2006 scoorden Scissor Sisters een megahit met I Don't Feel Like Dancin', maar ondertussen is het alweer een tijdje stil rond de groep. Shears was al een tijdje met andere dingen bezig. Hij maakte dit jaar zijn debuut op Broadway en hij bracht een memoir uit, Boys Keep Swinging getiteld.

De ontwikkelingen voor zijn debuutalbum begonnen in New Orleans, waar ook de videoclip voor Creep City is opgenomen. De studio-opnames voor het album vonden plaats in Louisville en waren in samenwerking met lokale artiesten. Ieder nummer op de plaat is een bewerking van een lange live-take waarbij acht of negen mensen samen speelden. "Ik heb me nog nooit zo verwaand gevoeld over iets dat ik heb gemaakt" zei Jake hierover zelf al.

Op 10 augustus verschijnt de soloplaat die ook zijn naam draagt.

26. Patrick Watson - Melody Noir

Volgens Patrick Watson zelf is Melody Noir "een liefdessong opgedragen aan de leemte in jezelf." Niemand anders kan zoiets deprimerend zo mooi laten klinken. Dit nummer volgt het losstaande Broken uit 2017 op en is het voorsmaakje van zijn eerste nieuwe album sinds het schitterende 'Love Songs For Robots' uit 2015.

9 december speelt de Canadees in Het Depot in Leuven waar hij je zal meetrekken in zijn unieke universum.

27. Troye Sivan - Better Now

Better Now van Post Malone is één van die nummers waar we in het begin niet weg van waren, maar dat we nu rekenen bij één van de tracks van 2018. Troye Sivan vindt dat duidelijk ook, want hij nam er een cover van op.

28. The 1975 - Love If We Made It

Met Love If We Made It heeft het Britse The 1975 een nieuwe single uit. Ooit bleken ze het nieuwe snoepje voor iedereen, maar die grote status hebben ze als band toch nooit echt bereikt. Volgens frontman Matty Healy is deze nieuwe een "objectieve song" waarin hij gewoon opsomt wat er gebeurt in de wereld van vandaag. In de wereld van vandaag wordt dat dan meteen een statement.

De nieuwe single komt in oktober op het derde album van de band te staan, 'A Brief Inquiry Into Online Relationships'.

29. Zedd feat. Elley Duhé - Happy Now

Alles wat van Zedd komt lijkt in goud te veranderen. Dat is alvast goed nieuws voor Elley Duhé, een ons onbekende naam. Wie weet kan zij zich binnenkort bij namen als Ariana Grande, Ke$ha, Alessia Cara of Selena Gomez aansluiten. Ook zij werkten al met Zedd, de Duitse producer van Russische afkomst.

30. Lauv - Enemies

Nog eentje die alles in goud doet veranderen is Lauv, de Amerikaanse singer-songwriter Ari Leff. Hij laat zijn hart spreken op het nieuwe Enemies, dat nogal voor zich spreekt wanneer hij "Why do we have to be enemies?" kreunt.. Zijn nummers zijn ondertussen al het miljard streams op Spotify voorbij.

31. The Decemberists - Once In My Life

17 jaar zijn The Decemberists al een band en voor hun achtste plaat wilde de groep zichzelf echt uitdagen en buiten hun comfort zone dwingen. Toen 'I'll Be Your Girl' in maart verscheen was het vooral het openingsnummer Once In My Life dat op lof kon rekenen. Nu is het de nieuwe single en is het nummer ook voorzien van een video.

32. Passenger - Runaway

Het lukt steeds beter om de nare herinneringen die we aan Passenger en Let Her Go (2012) hebben te verdringen. Sindsdien heeft Passenger veel dingen gedaan waar we niet wakker van liggen en een paar dingen die we wel kunnen pruimen. De nieuwe single Runaway - tevens de titeltrack van het nieuwe album dat eind augustus verschijnt - valt in de tweede categorie.

Wat Runaway meer kleur geeft dan de meeste andere nummers van Passenger zijn de blazers. Ze geven het geheel iets gezellig. Wie Passenger live wil gaan bekijken kan dat vandaag (5 augustus) op Dranouter.

33. Blanche - Soon

Blanche heeft een Eurovisiesongfestivalverleden. Tegenwoordig wil dat maar al te vaak zeggen dat er later geheel niets meer van je vernomen wordt. Blanche is vastbesloten om dat niet te laten gebeuren. Ze is er nog steeds maar 19, maar Soon klinkt al heel voldragen. Blanche wordt er eentje om in de gaten te houden. Waar we nu op hopen is dat deze sfeervolle nieuwe single op evenveel aandacht zal mogen rekenen als op City Lights destijds.

34. Roisin Murphy - Plaything

Roisin Murphy is altijd al een eigenzinnig diertje geweest. Ga haar live bekijken en je hoeft niet te rekenen op haar grootste hits. Maar het zal wel altijd goed zijn!

Plaything is de nieuwste in een reeks nieuwe singles die enkel op 12 inch-singles zal verschijnen, en digitaal. Wie dus zat te hopen dat deze nieuwe track de voorbode was van een nieuw album is er meteen aan voor de moeite. Róisín Murphy gaat deze zomer op tournee om deze vinylreeks te promoten. Op 18 augustus staat ze op het podium van Pukkelpop in Kiewit.

35. Montevideo - Fun House

Het Brusselse Montevideo is wel degelijk van bij ons, maar omdat ze van de culturele smeltkroes Brussel afkomstig zijn gebruiken ze nog het liefst Engels als voertaal. Zo omschrijven ze hun nieuwe single Fun House - voorloper van hun derde album - zelf als "a nightly place to lose yourself, even scarier that The Stooges’ one."

Zelf maken ze muzikaal de vergelijking met groepen als Happy Mondays en The Charlatans en wij horen er dan weer een beetje Stone Roses in terug. Goeie referenties dus. Dat kan niet mislopen met die plaat.

36. Rhye - Phoenix

Bloedheet, zo klinkt Phoenix van Rhye. Ideaal voor deze zomer dus, weerklinkend over één of andere festivalweide. Voor wie muzikaal verleid wil worden is er goed nieuws: Rhye zal ook op Pukkelpop aantreden binnenkort.

37. Ilse DeLange - Lay Your Weapons Down

Na twee albums te hebben uitgebracht met The Common Linnets opereert de Nederlandse Ilse DeLange nu weer onder haar eigen naam. Het is zowaar al 20 jaar geleden dat haar meer dan succesvolle debuutplaat 'World Of Hurt' uitkwam.

Het nieuwe album zal te koop zijn vanaf 31 augustus. In haar nieuwe single Lay Your Weapons Down zingt ze over de vergankelijkheid van de liefde én over wat er aan gedaan kan worden voor het te laat is.Erg mooi nummer, maar de Belgische fans die Ilse DeLange live aan het werk willen zien blijven voorlopig op hun honger zitten: de clubtour is nog niet voorzien van een Belgische datum.

38. Jade Bird - Uh Huh

Enkele weken geleden stond de 20-jarige Jade Bird nog op Rock Werchter waar ze helemaal alleen op het podium zat, op een wankel krukje. Bird groeide op in een militaire basis in Duitsland en heeft zich op één of andere manier toch de americana eigen gemaakt.

Op haar nieuwe single Uh Huh is daar echter weinig van te merken. Daarin gaat ze in twee minuten en tweeëntwintig seconden met het gaspedaal stevig ingedrukt voorwaarts. Geen tijd te verliezen, zo blijkt. Het moet er nu uit. Het is een best venijnig nummer voor zo'n lief meisje gericht naar een man die zich heeft laten vangen door de - volgens Jade althans - verkeerde vrouw.

Op 15 november staat Jade Bird in de Witloof Bar van de Botanique.

39. ZAYN - Sour Diesel

Na het uiteenvallen van One Direction ging Harry Styles de meer alternatieve richting uit. Zayn daarentegen koos volop voor het hippe popgeluid en met succes.

Zayn is momenteel het ene na het andere nummer aan het droppen van zijn aankomende tweede album hoewel er momenteel nog geen info is over de release daarvan.Wat er ook van zij, Sour Diesel is funky stuff.

40. Oneohtrix Point Never - We'll Take It

En om af te sluiten het experimentele Oneohtrix Point Never. Het muzikale alter ego van Daniel Lopatin heeft nu twee video's uitgebracht bij twee nummers uit twee nieuwe ep's. De ene ep heet 'We'll Take It', de andere heet 'The Station'.

Naast het titelnummer uit 'We'll Take It' kreeg ook The Station een videorelease. Op beide ep's staan de nummers Blow By Blow en Trance 1 en twee andere nummers. In totaal zijn dus vier nieuwe nummers van Oneohtrix Point Never verkrijgbaar. Doe er je voordeel mee!

Lees meer

Dit al gelezen?