© epa

Deze keer gaat Gordon Ramsay inboorlingen aanleren hoe ze hun eigen gerechten moeten koken

28 juli 2018

Gordon Ramsay, de chef die op televisie graag schreeuwt tegen slechte koks, heeft een nieuwe missie. Hij wordt bij tal van buitenlandse culturen gedropt, waar hij gaat tonen dat hij hun eten beter kan bereiden dan zij. We vrezen het ergste.

Als tv-kok is Gordon Ramsay bekend van Hell's Kitchen. De Britse chef gaat zich in dat programma moeien met restaurants die in slechte papieren zitten. De oorzaak is niet moeilijk te vinden: van slechte hygiëne tot koks die echt waardeloos zijn.

Dat werd wereldwijd gesmaakt en zo werd Ramsay snel een wereldster. Nu heeft hij een nieuw programma: hij gaat naar tal van buitenlandse culturen, die mogelijk nog nooit van hem gehoord hebben. Hoewel ze als geen ander weten hoe ze met hun eigen ingrediënten het perfecte gerecht kunnen maken, vindt Ramsay dat hij het beter kan. Opvallend: deze serie zal worden uitgezonden door National Geographic. Toch heel vreemd aangezien de programma's van Ramsay doorgaans niet op die zender passen.

Tonen hoe je kookt

Iedere aflevering zal drie elementen bevatten. Ramsay gaat met een held uit de lokale keuken de geheimen van de gerechten van een cultuur aan de kijker laten zien. Hij zal ook de tradities en gebruiken van de bewoners van een regio in beeld brengen. Tot hier klinkt het een beetje als Jeroen Meus in Goed Volk. Maar dan komt het: hij gaat in competitie met de lokale chefs en gaat zijn eigen interpretatie maken van hun klassieke gerechten.

Dat laatste veroorzaakt meteen ophef. Een oudere blanke man die inboorlingen gaat tonen hoe ze de gerechten maken die ze van hun grootmoeder hebben geërfd, dat klinkt niet echt respectvol. Op de sociale media kreeg National Geographic al veel kritiek, en ze hebben zelf ook al geantwoord: "We zijn heel teleurgesteld dat de aankondiging van onze volgende serie met Gordon Ramsay uit de context wordt getrokken."

We zullen dus moeten afwachten wat deze serie gaat geven. Een datum heeft de zender nog niet bekend gemaakt, maar we weten wel al dat het programma te zien zal zijn in ... 171 verschillende landen.

Lees meer

Dit al gelezen?