© iStock

Hoe lang je vakantie moet nemen, hangt af van hoe je jezelf tevreden wil stellen

23 juli 2018

Twee weken vakantie nemen, klinkt toch veel aangenamer dan één week vakantie nemen? Maar blijkbaar zouden die twee weken niet altijd nodig zijn. In sommige gevallen is een kortere vakantie veel interessanter. 

Psycholoog Daniel Kahneman doet onderzoek naar hoe mensen bepaalde belevenissen herinneren. Hij gelooft namelijk dat korte vakanties in sommige gevallen even goed zijn als lange.

Leven in het moment of ervaringen opdoen?

Psychologen en wetenschappers houden zich al jaren bezig met de vraag of een lange vakantie beter is dan een korte. Volgens Kahneman hangt dat af van hoe je jezelf wil tevreden stellen. Hij gelooft dat je psyche is verdeeld in twee delen: één die is gericht op je ervaring beleven en het andere dat achteraf terugkijkt naar de momenten.

Als je eerder het deel dat in het moment leeft gelukkig wil maken, zal een lange vakantie je meer deugd doen. Om stress van je af te schudden, heb je natuurlijk meer dan enkele dagen nodig. Maar als je liever een reis wil maken om een leuke ervaring te hebben, is een lange vakantie niet nodig volgens de psycholoog.

Ons brein onthoudt altijd hetgeen dat nieuw is, waardoor kleine details minder goed blijven hangen. Volgens de psycholoog ga je na twee weken vakantie weinig nieuwe herinneringen onthouden. Daarom raadt hij aan om een kortere reis te maken, als je het doet voor de momenten.

Daar kunnen we ons wel in vinden, niet?

Lees meer

Dit al gelezen?