© epa

Laatste steekspel tussen N-VA en de rest over arbeidsdeal: Michel en co bijna rond

23 juli 2018

Er waren de afgelopen weken flinke spanningen tussen de cruciale spelers binnen de regering. Maar nu lijkt het erop alsof een akkoord toch vlakbij is: voor de begroting zelf is men er min of meer uit. Maar over de arbeidsdeal gaat het nog stroef: N-VA wil meer. "Vreemd dat ze dan wel aankondigen dat Jan Jambon (N-VA) woensdag op vakantie wil", zo reageert een betrokkene. "Mag het nog over de essentie gaan", schiet men vanuit N-VA terug. 

"Vandaag volgt nog eens een nieuwe poging", zo is te horen over Hertoginnedal, waar de federale regering onderhandelt over de begroting, een arbeidsdeal en een pak 'nevendossiers', zoals de F-16's, de vierde licentie voor 4G en 5G en niet te vergeten, Arco.

"Wij hebben geen deadline hoor, wij doen door tot de finish", zo klinkt het fijntjes bij één van de onderhandelende partijen. Eén iemand, met name N-VA-vicepremier Jan Jambon, liet in Het Laatste Nieuws optekenen dat hij woensdag met vakantie vertrekt. Meteen signaal voor de anderen aan tafel om te laten weten "dat zij alle tijd hebben om een goede deal te sluiten". Kwestie van elkaar toch een klein beetje te prikkelen.

Want de regering staat al behoorlijk ver: er zijn zo'n 25 concrete maatregelen klaar voor de zogenaamde 'arbeidsdeal', een grote inspanning om meer mensen aan de slag te krijgen. "Maar het sluitstuk ontbreekt voorlopig nog", zo is te horen. "Maar als we dit rond krijgen is dit wel echt een doorbraak in de diepte. Er zitten een heleboel stimulansen in. We gaan de werkloosheidsval verder terugdringen en meer inzetten op activeren."

"Het mag toch een beetje serieus zijn?"

Maar de N-VA vindt het huidig pakket niet voldoende. Ze ergeren zich aan "allerlei randdossiers die nu aandacht vragen". Simpel gezegd: de extra vierde speler voor 4G en 5G netwerken (wat Open Vld absoluut wil) en een regeling voor Arco (wat CD&V absoluut wil). "Op den duur praten we over alles behalve de essentie. Wij willen een begroting die structurele hervormingen doet. Dus dat moet een beetje op iets trekken. Wij vragen niet het onderste uit de kan, maar toch een klein beetje een doorbraak. SWT, die degressiviteit van de werkloosheid. Het mag toch een beetje serieus zijn?"

Dat Jambon al aan vakantie zou denken, irriteert: "We zitten hier om langetermijnperspectief te ontwikkelen. Uiteraard gaat Jan niet op verlof voor dat geregeld is. Want dit laten liggen tot september is echt geen optie hoor."

Licht optimisme dus, maar het laatste steekspel blijft wel doorgaan. Over de begroting is er min of meer een akkoord. Er was een tekort van 2,6 miljard, maar zeker een dik miljard is via de zogenaamde 'technische correcties' al weer verdwenen. In de arbeidsdeal zit dan voor ongeveer 500 miljoen euro aan terugverdieneffecten, dat is de 'bonus' die de federale regering zichzelf toedicht, als ze al die maatregelen nemen. Daarnaast zijn er de klassiekers: 250 miljoen extra door de strijd tegen sociale en fiscale fraude.

Arco en de 4de licentie

Wat de 'randdossiers' betreft, lijkt een doorbraak in de maak rond Arco. De oprichting van een fonds, waarbij Belfius en Beweging.net geld storten voor compensaties, zou de piste zijn die CD&V wil bewandelen. De anderen blijven stoïcijns: "Niet ons probleem, niet onze oplossing, wij zullen alles uitvoeren wat duurzaam kan worden opgebouwd", zegt de ene. "Goed, als men nu gelooft dat Arco geregeld kan worden, dan doen we dat toch", zegt de ander. Vraag is of het van de Europese Commissie mag, zo'n fonds. Staatssteun is immers niet toegelaten.

Een ander knelpunt blijft voorlopig de vierde licentie voor een mobiel netwerk. Het is een publiek geheim dat de Franse speler Iliad daarop aast. Maar de voorwaarden zijn voorlopig te gul, vinden N-VA en CD&V. Achter de schermen is een fel gevecht van lobbying bezig: zowel Telenet als Proximus zitten uiteraard niet te wachten op een grote prijsbreker die hun marges komt aanvallen met super goedkope tarieven.

Om N-VA te sussen is er dan het dossier van de opvolger van de F-16. Dat wil minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) absoluut rond hebben deze legislatuur. "Maar voor ons hoeft dat echt niet in de grotere deal te zitten, dat kan ook wachten", klinkt het een beetje blufpoker bij N-VA.

Lees meer

Dit al gelezen?