© EPA

Ecuador wil WikiLeaks-oprichter Julian Assange uit ambassade zetten

22 juli 2018

Ecuador onderhandelt met de Britse overheid over het asiel van klokkenluider Julian Assange. De oprichter van WikiLeaks zou de komende weken uit de ambassade in Londen worden gezet. Daarna kan hij gearresteerd worden, en dan is het maar de vraag of het Verenigd Koninkrijk hem gaat uitleveren. Zowel Zweden als de Verenigde Staten willen hem voor de rechtbank slepen.

Het akkoord zou bijna rond zijn. De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno is momenteel in Londen en onderhandelt met de Britse autoriteiten, zo meldt het magazine The Intercept. De voorwaarden zullen heel belangrijk zijn voor Julian Assange.

Hij woont al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij kreeg er asiel, nadat Zweden een Europees aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Assange wordt er verdacht van seksueel misbruik. De zaak is intussen geseponeerd, maar toch willen ze hem in Zweden berechten aangezien hij door te vluchten de wet heeft overtreden.

Uitlevering

Meer nog dan een uitlevering aan Zweden vreest Assange natuurlijk de Amerikanen. Daar willen ze hem voor de rechtbank zien verschijnen, omdat hij als klokkenluider en oprichter van WikiLeaks tal van geheime documenten gepubliceerd heeft. Die gingen onder andere over missies in Irak en Afghanistan.

Het botert al een tijdje niet meer tussen Assange en Ecuador. De regering van het Zuid-Amerikaanse land verbood hem te communiceren met de buitenwereld en daarvoor is zelfs z'n toegang tot het internet geblokkeerd. Assange zou berichten gepubliceerd hebben die de relatie van Ecuador met andere landen kunnen schenden, en dat was een voorwaarde om van hun bescherming te blijven genieten. Als Assange aan de deur wordt gezet, zal de Britse politie hem vermoedelijk opwachten en meteen arresteren.

Lees meer

Dit al gelezen?