Dochter en vader Skripal.

Britten identificeren daders gifgasaanslag Skripal. En ja hoor, 't zijn Russen

19 juli 2018

Britse speurders hebben de daders geïdentificeerd van de zenuwgasaanval op ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in de Engelse plaats Salisbury. "Ze gebruikten beelden van bewakingscamera's en vergeleken die informatie met gegevens over mensen die rond dat moment het land binnenkwamen. Ze weten zeker dat het om meerdere Russen gaat", meldt persbureau PA op basis van een bron dichtbij het onderzoek. 

De voormalige Russische dubbelspion werd samen met zijn dochter in maart van dit jaar slachtoffer van een aanval met novichok. Ze werden bewusteloos aangetroffen in Skripals woonplaats Salisbury.

Het gebruik van novichok op Brits grondgebied leidde eerder dit jaar tot een diplomatieke botsing tussen Rusland en het Westen. Groot-Brittannië houdt Moskou verantwoordelijk voor de aanval. Het Kremlin en Vladimir Putin hebben tot nu altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.

De Skripals zijn inmiddels opgeknapt. Onlangs werden twee Britten uit een plaats nabij Salisbury eveneens bewusteloos aangetroffen. Ook zij bleken in aanraking te zijn gekomen met een zenuwgas, waarschijnlijk novichok. Een van hen overleed later aan de gevolgen van de vergiftiging.

Wat is novichok?

Novichok betekent "nieuwkomer" in het Russisch en het is een erg gevaarlijk type zenuwgif dat in de jaren 70 en 80 in de voormalige Sovjet-Unie als chemisch wapen werd ontwikkeld. Het product kan het lichaam binnendringen door inademing, inname, en contact met de huid. Het doet spieren in het lichaam in overdrive gaan, wat uiteindelijk tot de dood kan resulteren door het uitvallen van het hart- en de longfuncties.

Vaak wordt het als een zenuwgas omschreven, maar dat is niet helemaal correct. Bij kamertemperatuur is het een vloeistof of kan het bewerkt worden tot een ultrafijn poeder. Wel kan het product, net als bijvoorbeeld water, verneveld worden zodat de kleine deeltjes in de lucht zweven.

Novichok kan in principe maandenlang stabiel blijven in het milieu.

Lees meer

Dit al gelezen?