© iStock

Dit is waarom we voor de winter nog geen gratis wifi in Europese steden krijgen

13 juli 2018

De Europese Commissie wil gratis wifi aanbieden op alle openbare plaatsen in Europa met het programma WiFi4EU. Alleen zal dat niet voor deze zomer zijn, want een technisch probleem heeft de lancering vertraagd. Hopelijk zullen we er wel nog dit jaar van kunnen genieten.

"De Europese Commissie wil overal in Europa gratis wifi-verbinding aanbieden op openbare plaatsen, zoals parken, pleinen, openbare gebouwen, bibliotheken, gezondheidscentra en musea", staat over het programma WiFi4EU te lezen op de website van de Europese Commissie.

Tijdzones

De Commissie heeft voor dit project 120 miljoen euro uitgetrokken. Honderden Belgische steden hebben zich intussen geregistreerd, en normaal had de gratis wifi er half juni moeten zijn. Het ging wel om een first come, first served-principe en daar zit het probleem. Door een technisch probleem met de procedure om zich aan te melden, kunnen de subsidies niet eerlijk worden verdeeld.

Het startuur van de inschrijvingen was gebaseerd op het uur van de computer van alle kandidaten. En die verschillen al eens, want in Europa zijn er drie tijdzones. Daardoor konden heel wat kandidaten zich niet op tijd aanmelden. Dat moeten ze dus opnieuw doen, en nu zal er een officieel inschrijvingsmoment in de herfst komen. Van zodra dat in orde is, kan de gratis wifi gelanceerd worden.

Weinig geld

Dan is er nog een ander probleem. Het ziet ernaar uit dat de sommen die de Europese Commissie wil uitreiken, niet voldoende zullen blijken om de gratis wifi te installeren. Het zou gaan om bedragen van amper 15.000 euro, terwijl een grote Belgische stad bijvoorbeeld al 700.000 euro zou nodig hebben. WiFi4EU is dus heel mooi op papier, maar of het realistisch is ...

Lees meer

Dit al gelezen?