© iStock

Hoeveel water moet je drinken tijdens deze hete dagen?

12 juli 2018

Warm weer is toch zalig, hé? Dan kan je eindelijk in het zonnetje liggen aan het strand of lekker chillen op een terrasje. Maar ondertussen vergeten we soms water te drinken. Hoeveel water moeten we drinken als het zo warm is?

Hoeveel water je moet drinken per dag varieert van persoon tot persoon en hangt vooral af van je gewicht en lichaamstype. "De exacte hoeveelheden water variëren, maar actieve volwassen moeten tussen 2 liter en 4 liter water drinken", zegt Lauren Minchen, een voedingsdeskundige, aan The Huffington Post. Hoewel dat ook weer afhangt van meerdere factoren, zoals de temperaturen en hoeveel je beweegt.

Blijkbaar zou je waterinname in de zomer nog hoger moeten zijn als je regelmatig sport beoefent. "Je spieren hebben meer water nodig om goed te functioneren en massa te behouden. "Je lichaam werkt heel erg hard om koel te blijven door te zweten", zei Amy Shapiro, een andere diëtist. "Het is belangrijk om het water aan te vullen dat we verliezen als we zweten om uitdroging te voorkomen." Volgens Shapiro is één van de beste manieren om dit te bereiken voldoende water drinken, voordat je echt dorst hebt.

Oké ... maar hoeveel water is voldoende?

Nu komen we er! De diëtist beveelt aan om de helft van je lichaamsgewicht (lbs en niet in kg) in gram water te drinken. Opgelet! Shapiro spreekt hier wel over gewicht in pond en niet in kilogram, maar wij zullen het even omrekenen voor je.

Als je 180 pounds (=81,65 kilogram) weegt, moet je dagelijks 90 ounces (2551,46 gram) water, dus 2,55 liter drinken. Maar door deze formule even om te vormen, zou je ook kunnen zeggen dat je je gewicht in kilogram kan delen door 32,02. Even checken: als je 81,65 kilogram weegt en deelt door 32,02 kom je ook op 2,55 liter. Ook de De Mayo Clinic in Engeland raadt ongeveer dezelfde hoeveelheden aan. Ze zeggen dat vrouwen 2,7 liter water per dag moeten drinken en mannen 3,7 liter.

Hou er gewoon altijd rekening mee dat het hier gaat om een richtcijfer. Het kan goed zijn dat jij meer of minder water moet drinken.

Er is niet alleen een verschil tussen mannen en vrouwen. Hoeveel water je moet drinken, hangt ook af van de temperaturen, hoeveel je beweegt, je voeding en zelfs je leeftijd. Volgens Andrea Moss, een voedingscoach, krijgen we minder dorst naarmate we ouder worden. "Ons dorstmechanisme wordt zwakker naarmate we ouder worden."

Hoe kan je weten dat je te weinig drinkt?

Blijkbaar zou de kleur van je urine heel wat kunnen vertellen over je waterinname. Beide diëtisten zeggen dat urine ongeveer de kleur moet hebben van limonade. Als het toch donkerder is, moet je meer water drinken.

Soms kunnen bepaalde kwaaltjes ook aantonen dat je bent uitgedroogd. Vermoeidheid, droge huid, spierkrampen, constipatie en duizeligheid kunnen bijvoorbeeld indicatoren zijn voor uitdroging.

Meer water, ook in je eten

Als je niet graag veel water drinkt, kan je natuurlijk ook voedingsmiddelen eten met een hoog watergehalte. Denkt maar aan fruit en groenten zoals watermeloen, komkommer, selder, broccoli en spinazie. Volgens Shapiro zou een bouillongebaseerde soep of gazpacho ook helpen hydrateren.

Zorg dat je gehydrateerd blijft!

Lees meer

Dit al gelezen?