© DW

Vrouwelijke sportjournalisten starten een anti-intimidatiecampagne: #LetHerWork

12 juli 2018

We zijn al heel blij dat we steeds meer vrouwelijke sportjournalisten zien verslaggeven op sportevenementen. Maar soms, zoals dit jaar op het WK, werden de vrouwen tijdens het werk lastiggevallen door supporters. Daarom hebben enkele vrouwelijke sportjournalisten een anti-intimidatiecampagne gelanceerd in Brazilië. Ze pikken het intimiderend gedrag niet meer dus schieten ze in actie. 

Op het FIFA-wereldkampioenschap zijn er al een aantal geregistreerde incidenten geweest waarbij vrouwelijke reporters werden geïntimideerd. De vrouwen werden, terwijl ze verslag uitbrachten, betast, aangeraakt en gekust zonder hun toestemming.

Eén van de incidenten gebeurde bij Julieth Gonzalez Theran, een verslaggever voor het tv-nieuwskanaal Deutsche Well. Ze werd ruw gegrepen en gekust terwijl ze verslag uitbracht vanuit de Russische Saransk.

Bekijk hieronder de beelden:

Maar zij is zeker niet de enige. Een voetbalfan wou ook sportverslaggever Júlia Guimarães een kus geven terwijl zij verslag uitbracht. Je hoort de journalist nadien nog roepen dat hij zoiets nooit mag doen bij een vrouw. De man reageert daar dan weer op met "Het spijt me".

In eigen land werd in het afgelopen jaar de helft van vrouwen in de cultuur- en mediasector geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag.

#LetHerWork

Door het aanhoudende probleem hebben enkele vrouwelijke journalisten in Brazilië een nieuwe hashtag in leven geblazen: #LetHerWork.

De vrouwen hebben ook een video gemaakt om aan te tonen dat ze op dagelijkse basis worden geconfronteerd met seksisme en intimidatie. De incidenten tijdens het WK hebben de beweging meer feiten gegeven om aan te tonen hoe vaak ze ermee te maken hebben.

Enkele vrouwelijke verslaggevers hebben zelfs een WhatsApp-groep opgestart zodat ze dergelijke incidenten kunnen delen met elkaar en steun kunnen vinden bij hun collega's. Ondertussen werken de journalisten ook al samen met de politie en openbare aanklagers om ervoor te zorgen dat de wetten tegen smaad en openbare belediging correct worden uitgevoerd in stadions.

"Vrouwelijke journalisten worden prostituees genoemd", zegt Gabriela Moreyra, één van de vrouwen die de videocampagne lanceerde, in The Independent. "Maar de autoriteiten blijven stil als het gaat om seksisme."

Lees meer

Dit al gelezen?