© epa

Spelen we zaterdag (opnieuw) tegen Engeland?

11 juli 2018

Het zal velen worst wezen, maar 't is maar hoe je het bekijkt: het WK is nog niet gedaan, ook niet voor onze Rode Duivels die zaterdag voor de derde plaats spelen tegen de verliezer van de halve finale tussen Kroatië en Engeland. Voor zowel Kroatië als Engeland kan het een historische avond worden straks. 

De Kroaten spelen hun tweede halvefinaleplaats ooit op een WK, nadat het in Frankrijk van Les Bleus in 1998 met 2-1 verloor in de halve finale. Dat is best straf, als je weet dat het land pas bestaat sinds 1991. Daarvoor maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië.

Voor de Engelsen is het maar liefst 28 jaar geleden dat de laatste vier bereikt werden op groot tornooi. Toen werd het door West-Duitsland geklopt na 1-1 met de penalty's.

Hoe jong de huidige Engelse selectie is, blijkt uit het feit dat 16 van de 23 spelers nog niet geboren waren tijdens die halve finale van 1990.

1966

Het is voor Engeland, het land waar voetbal uiteindelijk ontstond, van 1966 geleden dat het nog eens goed afliep in de halve finale. Toen werd afgerekend met Portugal (2-1), waarna de Three Lions dankzij een 4-2 zege op West-Duitsland de wereldtitel veroverden.

Engeland en Kroatië stonden trouwens nooit eerder tegenover elkaar op een WK, maar wel op een EK. In de groepsfase in 2004 in Portugal wonnen de Engelsen met 4-2, mede door twee goals van de toen pas 18-jarige Wayne Rooney. Ook Frank Lampard en Paul Scholes scoorden toen en Niko Kovac en Igor Tudor maakten de goals voor de Kroaten.

Penalty's?

Als het vanavond duel uitloopt op strafschoppen, dan heeft Kroatië sowieso een primeur te pakken: nog nooit moest een land op een WK drie strafschoppenseries afwerken. Argentinië (1990), Spanje (2002) Costa Rica (2014) en Nederland (2014) zijn de enige andere landen met twee penaltyreeksen en alleen de Argentijnen wonnen, net als de Kroaten nu, beide keren.

Een ander record dat kan sneuvelen is dit: als Harry Kane tegen Kroatië weer scoort, is Kane de meest trefzekere Engelsman ooit op een WK. Momenteel deelt hij het record nog met Gary Lineker, die zes doelpunten maakte op het WK 1986.

Kane scoorde wel niet in de kwartfinale tegen Zweden, maar de spits blijft de absolute leider van Engeland én de meest effectieve aanvaller van dit WK. De 24-jarige Kane schoot of kopte zes keer op doel en elke keer was het raak.

Lees meer

Dit al gelezen?