© epa

Novichok mysterie: Britse vrouw nu overleden na besmetting met Russisch zenuwgif

9 juli 2018

In het Engelse Amesbury is een vrouw overleden nadat ze in aanraking kwam met novichok, het zenuwgif dat maanden geleden werd gebruikt in het naburige Salisbury om de Russische oud-spion Skripal uit te schakelen. Haar partner van 45 ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn geraakt met een weggegooid flesje met novichok.

Novichok betekent "nieuwkomer" in het Russisch en het is een erg gevaarlijk type zenuwgif dat in de jaren 70 en 80 in de voormalige Sovjet-Unie als chemisch wapen werd ontwikkeld. Het product kan het lichaam binnendringen door inademing, inname, en contact met de huid. Het doet spieren in het lichaam in overdrive gaan, wat uiteindelijk tot de dood kan resulteren door het uitvallen van het hart- en de longfuncties.

Vaak wordt het als een zenuwgas omschreven, maar dat is niet helemaal correct. Bij kamertemperatuur is het een vloeistof of kan het bewerkt worden tot een ultrafijn poeder. Wel kan het product, net als bijvoorbeeld water, verneveld worden zodat de kleine deeltjes in de lucht zweven.

Novichok kan in principe maandenlang stabiel blijven in het milieu.

Dawn

De 44-jarige Dawn Sturgess overleed gisterenavond in een ziekenhuis. Sturgess is een van de twee mensen die in aanraking waren gekomen met de resten van het zenuwgif, dat in maart in het naburige Salisbury - 13 km verderop - werd gebruikt voor een aanslag op de Russische oud-spion Skripal.

Volgens de Britse regering zat Rusland achter de aanval op Sergej Skripal, waarbij ook zijn dochter besmet raakte. Zij zijn inmiddels beiden bijna helemaal hersteld. Rusland heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslag met novichok.

In de zaak-Skripal hebben de Britten vastgesteld dat het zenuwgif in vloeibare vorm aan het huis van Skripal was aangebracht. De hoogste concentratie werd op de klink van de voordeur gedetecteerd. De link tussen de nieuwe vergiftiging in Amesbury en de zaak Skripal wordt onderzocht.

Rusland

Maar in tegenstelling tot de aanslag op de Skripals, wijst het Verenigd Koninkrijk Rusland ditmaal niet aan als schuldige. Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario's. De politie heeft een moordonderzoek geopend. Hiervoor wordt onder meer het lichaam van de overleden vrouw onderzocht.

De eerste testresultaten tonen aan dat de twee Britten in aanraking kwamen met novichok toen ze met hun handen een voorwerp hadden aangeraakt. Om wat voor voorwerp het gaat is nog niet bekend.

De politie heeft geen bewijs gevonden dat de twee slachtoffers voor de vergiftiging in Salisbury zijn geweest.

Lees meer

Dit al gelezen?