© EPA

Britse regering bereikt akkoord over relatie met Europa na brexit: EU tevreden

7 juli 2018

De Britse regering heeft in Chequers, het landgoed van de Britse eerste minister, een "collectief standpunt" ingenomen over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na de brexit. Het gaat om een ware overwinning voor premier Theresa May. Haar regering was lang verdeeld over de brexit-onderhandelingen met de EU. EU-onderhandelaar Barnier reageert tevreden.

De Britse regering hoopt op een vrijhandelszone tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ze willen daarvoor gemeenschappelijke regels voor industriële goederen en landbouwproducten. Dat melden de VRT en de Britse krant The Guardian. Daarbij vinden ze dat het Britse parlement het recht moet blijven hebben om EU-regels niet in acht te nemen.

Voor de dienstensector, waaronder ook de financiële dienstverlening, willen de Britten een andere regeling “met grotere flexibiliteit”. Het akkoord is een overwinning voor de Britse premier Theresa May, want haar regering was altijd verdeeld over de brexit.

“Gezamelijk douaneterritorium”

Ook willen de Britten een "gezamenlijk douaneterritorium". Dat geeft de Britten het recht eigen invoerrechten te heffen en een eigen handelsbeleid te voeren.

Het vrij verkeer van personen zal tot het verleden behoren en in de plaats komt een "mobiliteitskader" met regels voor Britse en Europese burgers die in elkaars landen reizen of werken.

Ierse grens en het Europees Hof van Justitie

Ook is de Britse regering gekant tegen een "harde grens" tussen Ierland en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk wil zich niet meer moeten verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie. De beslissingen van het orgaan zullen wel gerespecteerd worden in gebieden waar zowel EU- als VK-regels gelden.

EU tevreden

May heeft het over “een belangrijke stap" in de onderhandelingen: “Natuurlijk hebben we nog veel werk met de EU om aan het eindpunt in oktober te geraken. Maar het is goed dat we vandaag, na onze gedetailleerde discussies, tot een positieve toekomst voor het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen.”

May komt volgende week met een witboek. Michel Barnier, de brexit-onderhandelaar van de EU, is tevreden met het collectief standpunt. “Ik kijk uit naar het witboek. We zullen de voorstellen bekijken om te zien of ze werkbaar en realistisch zijn."

Lees meer

Dit al gelezen?