© istock

Navo-baas eist net als Trump dat we 2 procent van ons bbp aan defensie spenderen

6 juli 2018

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwacht van België dat we tegen 2024 effectief twee procent van ons bbp aan defensie uitgeven, zoals officieel verplicht is en ook de Amerikaanse president Donald Trump eist. België is echter nog lang zo ver niet.

In 2014 werd op de Navo-top in Wales beslist dat de lidstaten tegen 2024 hun defensie-uitgaven moeten optrekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat melden de kranten van Het Mediahuis. Vorig jaar heeft ons land amper 0,90 procent van haar bbp aan defensie gespendeerd.

“Nog lange weg”

“Ik ben blijf dat België gestopt is met besparingen op defensie-uitgaven en opnieuw meer investeert”, stelt de Navo-baas Stoltenberg in aanloop naar de Navo-top van 11 en 12 juli in Brussel. Daarop zal ook Trump aanwezig zijn. “Maar België heeft nog een heel lange weg af te leggen.” Op de top van volgende week zal vooral gesproken worden over “een eerlijke lastenverdeling binnen de verdragsorganisatie”.

“Het gaat erom dat we allemaal bijdragen met meer uitgaven”, zegt Stoltenberg. “Maar ook met nieuwe capaciteiten en bijdrages aan Navo-missies en –operaties. Ik verwacht dat België zich ook houdt aan het engagement dat we allemaal zijn aangegaan: dat België de defensie-uitgaven opvoert, meer investeert in capaciteiten en meer steun levert aan onze missies en operaties. Dat maakt deel uit van het lidmaatschap van een alliantie waar we elkaar beschermen en verdedigen.”

Michel wil naar Europees gemiddelde

Premier Charles Michel (MR) zei twee dagen geleden nog in de commissie Landsverdediging dat ons land wil evolueren naar het gemiddelde van de niet-nucleaire EU-lidstaten van de Navo. Dat is zo’n 1,3 procent. Stoltenberg verwacht dan weer “dat het Europese gemiddelde zal blijven stijgen”.

Trump haalt uit

Tijdens een Navo-bijeenkomst in Brussel vorig jaar heeft de Amerikaanse president Donald Trump kritiek geleverd op de Navo-lidstaten die niet aan de 2 procent zitten. Hij eiste afgelopen week opnieuw dat iedereen minstens 2 procent betaalt.

“Dat is niet alleen een boodschap van de Verenigde Staten”, zegt Stoltenberg. “Dat is een boodschap waar we allemaal mee zijn akkoord gegaan.” Stoltenberg doet er natuurlijk goed aan om Trump te vriend te houden, aangezien die eraan denkt om de Amerikaanse steun aan de Navo af te bouwen. De VS betalen significant meer dan andere Navo-lidstaten.

Belgische F-16’s

Stoltenberg stelt ook nog dat het niet aan de Navo is om te beslissen welk oorlogsvliegtuig de Belgische F-16’s moet vervangen. Hij zegt tevreden te zijn zolang het gaat om “moderne en capabele toestellen”.

Stoltenberg vindt het vervangingsdossier van de Belgische F-16’s belangrijk voor de Navo: “België heeft immers jarenlang gevechtsvliegtuigen geleverd voor missies en operaties van de Navo, zoals de luchtpolitiemissie in de Benelux maar ook boven de Baltische Zee. Belgische gevechtsvliegtuigen en jullie heel bekwame piloten zijn een belangrijke bijdrage aan onze collectieve defensie in Europa.”

Verschillende pistes

Er worden momenteel drie pistes onderzocht voor de vervanging van de F-16’s. Naast de F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van Airbus wordt er nu ook gedacht aan een levensduurverlenging van de huidige F-16’s en het Franse voorstel rond de Rafale. Wel gaat het om een “minutieuze analyse”.

Stoltenberg heeft gezegd dat de Navo “zo snel mogelijk een beslissing wil” over de vervanging.

Lees meer

Dit al gelezen?