© flickr

Ierland houdt referendum om passage "de plaats van vrouwen is thuis" uit grondwet te schrappen

6 juli 2018

In Ierland zal een referendum gehouden worden om eventueel een passage van een artikel uit de grondwet te halen. Daarin staat dat de plaats van een vrouw "thuis" is. Pas werd er nog een versoepeling van de Ierse abortuswetgeving goedgekeurd na een referendum.

In artikel 41.2 van de Ierse grondwet uit 1937 staat deze passage: “De staat erkent dat een vrouw, met haar leven in thuis, de staat steunt om een gemeenschappelijk goed te steunen.” De grondwet raadt moeders ook af om zelf een job te hebben en om hun taken thuis te verwaarlozen.

“De staat zal er naar streven dat moeders door economische noodzaak niet genoodzaakt zijn om werk aan te nemen, waardoor ze hun taken thuis zullen verzuimen”, luidt het.

Referendum in november

Gisteren heeft de Ierse regering voorgesteld om het “gedateerde” artikel uit de grondwet te schrappen. Er zal een referendum gehouden worden op dezelfde dag als de Ierse presidentsverkiezingen in november.

Discriminatie van vervlogen tijden

Orla O'Connor, de voorzitster van de National Women's Council of Ireland, zegt dat het artikel “symbolisch is van een Ierland dat vrouwen thuis hield en hen hun rechten onthield”: “Het is zo belangrijk dat we dat erkennen. Natuurlijk is de plaats van een vrouw overal: thuis, op de werkplaats en op verschillende andere plaatsen. Een passage in de grondwet die stelt dat vrouwen thuishoren, toont een ongelijk Ierland.”

Iers minister van Justitie Charlie Flanagan (Fine Gael) zegt dat het artikel herinnert aan “het verdwenen sociale ethos van de jaren 30” en dat het staat voor een “kleingeestig, discriminerend wereldbeeld dat vrouwen in maar één plaats in de maatschappij wou houden”.

Pas werd in Ierland nog bij referendum gestemd dat de strenge abortuswetgeving er versoepeld wordt.


Op Twitter wordt boos gereageerd:

Lees meer

Dit al gelezen?