© YouTube European Space Agency, ESA

Deze beelden van het zuiderlicht uit de ruimte zijn nog adembenemender dan normaal

6 juli 2018

Beelden van het noorder- of zuiderlicht zijn sowieso al adembenemend, maar diezelfde beelden vanuit de ruimte zijn zo mogelijk nog indrukwekkender. De Duitse astronaut Alexander Gerst slaagde erin een timelapse te maken van het zuiderlicht vanuit het ISS en het zijn ongetwijfeld de mooiste 38 seconden die je vandaag zal zien!

Het noorderlicht is bij velen waarschijnlijk beter bekend, maar in het zuidelijk halfrond hebben ze uiteraard ook een eigen equivalent: de Aurora Austarlis oftewel het zuiderlicht. Die poollichten kunnen dus aan beide polen voorkomen. Maar de beste plaatsen om ze zonder echt wetenschappelijke apparatuur te zien, liggen in noordelijke landen zoals Canada en IJsland (het noorderlicht is dan ook een van de vele redenen waarom toeristen naar IJsland afreizen). Wie geluk heeft, krijgt er dus zomaar een zeldzaam maar fantastisch natuurfenomeen te zien.

"Mijn eerste Aurora Australis"

Maar zoals de Duitser Alexander Gerst het heeft meegemaakt, zullen wij het waarschijnlijk nooit mogen aanschouwen. De Duitser is namelijk een astronaut en hij heeft vanuit het International Space Station een timelapse gemaakt van een van zulke zuiderlichten en dat leverde nog adembenemendere beelden op dan normaal al het geval is. Volgens het ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, bestaat de amper 38 seconden durende video uit bijna 1.000 beelden die op een enorme snelheid zijn genomen tijdens een van de zestien dagelijkse banen om de aarde van het ISS.

Het is niet de eerste keer dat Gerst het fenomeen vanuit de ruimte kon waarnemen. Zo tweette hij in 2014 al een foto. "Woorden kunnen niet beschrijven hoe het voelt om door een aurora te vliegen. Ik zou zelfs niet weten waar te beginnen ...", schreef hij toen. Het was nu wel de eerste keer dat hij het zuiderlicht zag. "Ik heb mijn eerste Aurora Australis gezien op missie vandaag, mijn stille magische oude vriend", was hij onder de indruk. "Zes neusafdrukken op het raam, ondanks dat we druk bezig waren."

Gerst zet wel vaker een camera met een automatische timer klaar, dus het zou zomaar kunnen dat hij, voor hij eind dit jaar weer voet op aarde zet, nog eens het poollicht weet vast te leggen!

Bekijk hieronder de indrukwekkende beelden:

Lees meer

Dit al gelezen?