© iStock

Code geel, maar we zijn niet zuiniger met water

4 juli 2018

In een groot deel van ons land geldt code geel: de code die ons oproept om zuiniger om te gaan met water. Volgens cijfers van VTM NIEUWS trekken wij ons daar niets van aan. Daarom is er nu weer een oproep om spaarzaam om te gaan met het water in bepaalde gemeenten.

Sinds vorige woensdag spreekt men van een code geel in 137 gemeenten in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant. De bevolking van deze delen van het land moesten spaarzaam omgaan met leidingwater. Dus zwembaden vullen, auto’s wassen of gras besproeien, werd sterk afgeraden.

Opnieuw minder spaarzaam

Jammer genoeg luisterde de gemiddelde Vlaming afgelopen week niet. Eerst verbruikten we vijf liter water minder per dag, dat is ongeveer één keer minder het toilet doorspoelen per dag. Maar dat bleef niet duren want vanaf zondag verbruikten we opnieuw 150 liter water per dag, zoals altijd. Vandaag wordt opnieuw herhaald dat het belangrijk is om spaarzaam te zijn met leidingwater.

In Zelzate, een gemeente in Oost-Vlaanderen, geldt er zelfs een code oranje. Volgens VTM werden al waarschuwingen gegeven aan mensen die het gras sproeiden of de auto wasten. Vanaf maandag kunnen zelfs boetes worden uitgeschreven.

Lees meer

Dit al gelezen?