© istock

Carrefour en Lidl verkopen vanaf 2019 geen plastic wegwerpproducten meer

4 juli 2018

De winkelketens Lidl en Carrefour zullen vanaf volgend jaar geen plastic wegwerpartikels meer verkopen. Tegen eind 2019 zal je in deze winkels geen plastic rietjes, wegwerpbekers of wattenstaafjes vinden. Op termijn zullen deze producten zelfs verboden zijn.

Tegen 2025 zou Lidl België het gebruik van plastic met 20 procent willen terugdringen. Maar volgens een rondvraag van VRT NWS werken andere winkelketens ook aan maatregelen. “We gaan in onze plasticstrategie uit van een doelgerichte aanpak: vermijden, reduceren, recycleren”, legt woordvoerster Isabelle Colbrandt uit aan de nieuwswebsite. “Door geen plastic wegwerpartikelen meer te verkopen, vermijden we het gebruik van plastic en verbeteren we zo onze plasticbalans.”

Minder plastic

Eind 2019 zal de keten dus geen plastic wegwerpartikelen meer verkopen. De keten stopt binnenkort, ergens na de zomer, ook met de verkoop van plastic draagtassen. Een plastic verpakking rond bananen zal je waarschijnlijk ook niet meer treffen in de rekken. Door deze maatregelen toe te passen, wordt er jaarlijks zo'n 25 ton plastic uitgespaard.

Als je plastic rietjes, wattenstaafjes, borden en bestek nodig hebt, zal je het elders moeten zoeken. Maar de kans dat je het vindt, is klein want Europa besliste onlangs dat die producten binnenkort zelfs verboden zullen worden. Wanneer dat van kracht gaat, is nog onduidelijk. Meer daarover vind je hier.

En andere winkels?

Ook supermarktketen Carrefour is van deze mening en stopt volgend jaar de verkoop van wegwerpplastic. De keten is van plan om in het eerste deel van 2019 te starten met deze maatregelen. Zowel Carrefour als Lidl willen natuurlijk zorgen voor meer duurzame alternatieven.

Bij Delhaize en Colruyt zijn ze er ook mee bezig, maar het is nog niet duidelijk wanneer ze de maatregelen gaan toepassen en hoe ze dat gaan doen.

Lees meer

Dit al gelezen?