Rafael Correa

© EPA

Ecuador wil dat ons land ex-president Correa oppakt op beschuldiging van ontvoering van politieke tegenstander

4 juli 2018

De hoogste rechtbank van Ecuador heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Rafael Correa, de man die van 2007 tot 2017 president was van het land. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken geweest te zijn bij de ontvoering van zijn politieke tegenstander Fernando Balda in 2012.

Rechter Daniella Camacho heeft dinsdag beslist dat Rafael Correa in voorlopige hechtenis. Interpol werd verwittigd. Dat meldt de hoogste rechtbank van het land, de Corte Nacional de Justicia (CNJ).

De ex-topman van de socialistische partij PAIS zou achter de ontvoeringspoging zitten van Fernando Balda, zijn rivaal van de populistische partij PSP. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia.

In 2012 al aanwijzingen

Vijf mannen hebben Balda in 2012 in de Colombiaanse hoofdstad Bogota verplicht om in te stappen in een auto. De toenmalige regering, onder leiding van Correa, had hem eerder beschuldigd van corruptie.

Balda werd enkele uren na zijn ontvoering bevrijd door de Colombiaanse politie. De lokale politie zei dat de Ecuadoraanse geheime dienst er voor iets tussen zat, maar dat heeft Correa altijd ontkend.

“Politieke vervolging”

Rafael Correa verblijft sinds mei 2017 al in België. Op Twitter heeft hij het over “een nieuw en ernstig misbruik van justitie en mijn rechten”: “Zo’n wanstaltigheid zal nooit succes hebben in een rechtsstaat als België.”

Caupolican Ochoa, de advocaat van Correa, spreekt van “een politieke vervolging”.

Correa stuurde kat

Correa moest zich eigenlijk fysiek gaan verantwoorden voor de rechtbank in Ecuador, maar in daarvan gaf hij zichzelf aan op de Ecuadoraanse ambassade in Brussel. Rechter Camacho ging niet akkoord met die werkwijze en beval de aanhouding van Correa dus bij verstek.

"Lastercampagne"

Correa was ee, uitgesproken linkse president. Hij had goede banden met Hugo Chávez en zorgde ervoor dat WikiLeaks-topman Julian Assange bescherming kreeg van de ambassade van Ecuador in Londen.

Volgens Correa is de huidige president Lenin Moreno een lastercampagne tegen hem aan het voeren. Die was vroeger vice-president onder Correa. Na de verkiezingen in 2017 kregen de twee ruzie.

Correa heeft een Belgische echtgenote, die hij leerde kennen tijdens zijn studies aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Ze hebben samen drie kinderen.

Lees meer

Dit al gelezen?