© GettyImages, Twitter

Japanse spelers en supporters tonen klasse na verlies tegen Rode Duivels

3 juli 2018

België staat na een razend spannende wedstrijd tegen Japan in de kwartfinales van het WK. Door de overwinning in de laatste seconden van de match bleven de Japanners natuurlijk met een gebroken hart achter, maar de Japanse spelers en supporters toonden na hun nederlaag hun ware klasse.

Het was een heuse thriller: de match van onze Rode Duivels tegen Japan. Waar we kort na de pauze dachten dat het voor ons gedaan was en de Japanners geloofden in de kwartfinale, zorgde de invalbeurt van Marouane Fellaini en Nacer Chadli voor een omwenteling van formaat.

De Rode Duivels kwamen terug en wonnen de wedstrijd met 3-2. Bij de Belgische supporters zorgde het doelpunt in de laatste seconden van de speeltijd voor een enorme ontlading, maar voor de Japanners werd hun WK-droom in enkele seconden compleet aan diggelen geslagen. Maar de fans én de spelers hielden het hoofd hoog en gingen eervol naar huis.

Stadion opruimen

De Japanse supporters kwamen tijdens de groepsfase van het WK al een keertje onder de aandacht. Na hun overwinning tegen Colombia bleven de Japanse supporters namelijk in het stadion. Niet om het feestje verder te zetten, maar om braaf de rommel die ze gemaakt hadden weer op te ruimen. Na de match verschenen er al snel foto's en filmpjes van de supporters die gewapend met een vuilzak bekertjes van de grond raapten.

Voor deze actie werden de Japanse supporters wereldwijd gelauwerd en iedereen sprak vol lof over de respectvolle supporters. De propere Japanners zetten ook supporters van andere landen aan om hun voorbeeld te volgen.

Nederlaag

Waar de supporters na de overwinning tegen Colombia nog vrolijk hun rommel konden opruimen, ging het er gisteren een pak minder plezierig aan toe. Na het verlies tegen België in de allerlaatste seconden van de reguliere speeltijd, was de teleurstelling bij de Japanse supporters natuurlijk immens.

Maar nadat de spelers voor een laatste keer de aanwezige supporters groetten, werden de vuilzakken opnieuw bovengehaald en ruimden de Japanners voor de laatste keer het stadion op. En daar bleef het zelfs niet bij, de Japanse supporters raapten zelfs bekers op op de straten rond het stadion.

Een prachtig gebaar van een land dat net op een verschrikkelijke wijze uit het wereldkampioenschap werd gekegeld. Want hoe wij van de hel naar de hemel gingen, zo gingen de Japanners tijdens deze wedstrijd van de hemel rechtstreeks naar de hel.

'Bedankt'

Maar niet alleen de supporters gingen klassevol om met hun nederlaag en de tragische uitschakeling van het WK. Ook de spelers toonden zich respectvol tegenover hun supporters en de organisatie.

De spelers groetten eerst uitgebreid hun fans, waarbij ze het hoofd bogen en zo hun respect voor de trouwe supporters toonden.

Maar ze toonden dus ook hun respect tegenover de organisatie. Bij hun vertrek uit de kleedkamers lieten ze een briefje achter, met daarop "Bedankt" in het Russisch. Bij het briefje lagen ook drie origami-kraanvogels, in Japan beter bekend als Orizuru. Deze kraanvogels brengen volgens de Japanse traditie geluk.

Lees meer

Dit al gelezen?