© iStock

Jonger dan 14? Geen energiedrank meer in Nederlandse Aldi

3 juli 2018

Energiedrankjes bevatten geen alcohol maar wel veel suiker en taurine. Daarom heeft supermarktketen Aldi in Nederland beslist om geen energiedrank meer te verkopen aan kinderen jongeren dan 14 jaar. In Groot-Brittannië is dat al even het geval, of België volgt, valt nog af te wachten. 

Het is geen geheim dat energiedrankjes niet geweldig zijn voor je gezondheid: ze zitten vol suiker, caffeïne en taurine. In Groot-Brittannië is er al even een strijd aan de gang tegen suikerhoudende frisdrank, daar zijn al enkele ketens die de drankjes niet meer aan kinderen verkopen. Nu heeft ook de Nederlandse tak van Aldi beslist om er geen meer te verkopen.

Hartritmestoornissen

Energiedrankjes liggen in Nederland al even onder vuur: de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde claimt dat tieners tot zes blikjes per dag drinken. Dat heeft zo zijn gevolgen: je wordt er rusteloos van en vermoeid. Ook hartritmestoornissen behoren tot de mogelijkheden. Vandaar dat de artsen om een verbod vragen.

Een algemeen verbod kwam er toen niet, maar Aldi komt nu wel zelf met het initiatief om aan kinderen onder de veertien geen energiedrank meer te verkopen. Daarmee volgen ze het advies van het Nederlandse Voedingscentrum, waarin staat dat kinderen onder de dertien er best helemaal geen drinken. Ook opvallend: onder de achttien adviseert het voedingscentrum om er slechts ééntje per dag te drinken Geen goede manier om door de examens te komen, dus.

Overigens hebben we ook een nieuwe voedingsdriehoek, waarin duidelijk wordt gemaakt dat suikerige drankjes geen deel uitmaken van een gezond dieet. Volgens de nieuwe driehoek zit frisdrank in de 'rode bol', enkel voor bepaalde momenten dus.

Suikertaks

Of in België ook geen energiedrankjes meer zullen verkocht worden aan jongeren, is niet helemaal duidelijk. Uiteraard is er op energiedrankjes wel een suikertaks, net zoals op gewone frisdranken. Dat kon toen op veel protest van de producenten rekenen. Ook in Groot-Brittannië werd een draconische suikertaks ingevoerd, die had ook drastische effecten.

Lees meer

Dit al gelezen?