Wij vertellen je hoe je deze specerij kunt gebruiken

Kurkuma is dé superfood van nu!

2 juli 2018
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

Kurkuma wat is dat nu precies? Veel mensen kennen Kurkuma niet als een groente. Het is nog tamelijk onbekend in de Belgische keuken, maar wordt al jaren gebruikt in Indiase kerrie. Dit product kun je ook als kruid gebruiken door de gerechten en is familie van de gemberwortel. Wat veel mensen niet weten is dat je meerdere soorten Kurkuma hebt. De bekendste is toch wel de Longa. Deze geelwortel is goed voor de spijsvertering en je fysieke gestel. Daarom wordt het vaak gebruikt in smoothies.

Meer weten over deze gele wortel? Lees hier meer over de 6 dingen die je niet wist over kurkuma.

Recept

Hieronder volgt een recept voor Mihoen Singapore met geelwortel in de hoofdrol.

Ingrediënten

  • 250 gram Chinese eiermie
  • gember
  • knoflook
  • zwarte peper
  • sambal
  • sojasaus of ketjap
  • 250 gram kipfilet of mager varkensvlees
  • kurkuma, kerriepoeder, chillipoeder
  • citroensap
  • ui
  • 100 gram ham of garnalentrassi
  • 1 rode paprika
  • bakje champignons
  • 1 bos lente uitjes

Houd je van extra groente? Dan kun je aan het gericht nog Chinese kool, witte kool of paksoi aan toevoegen om de groentes aan te vullen en te variëren in je recept.

Bereiding

Breng een pan ruim kokend water aan de kook. Voor elke 250 gram heb je 2 liter nodig. Voeg naar smaak zout toe. Als het water kookt kook je de eiermie totdat je het los kunt trekken. Kook tot de mie gaar is en giet de mie af. Je kunt de mie serveren of eventueel nog een keer voor wokken voor een extra fijne smaak.

Hak de gember, knoflook en zwarte peper zo fijn als je kunt.Voeg daarna de sambal, sojasaus en citroensap naar smaak toe. Voeg wat olie toe aan de marinade die je nu gemaakt hebt. Laat de kipblokjes 15 minuten in de marinade trekken. Voor een extra smaak sensatie laat je kipblokjes dan nog wat langer in de marinade staan. Verwarm dan de wok met olie. Hak nu de gember en de knoflook fijn. Voeg dit toe aan de kurkuma, chilipoeder en trassi toe. Wok dan als de kip gemarineerd is deze goudbruin in de wok. Voeg dan de paprika en de champignons en de hamblokjes toe. Roerbak dit mengsel ongeveer nog een minuut.

Houdt er rekening mee dat er vocht vrij komt bij het wokken van verse groenten. Voeg de overige groente naar smaak toe en wok deze op hoog vuur nog 3 minuten mee. Voeg de mihoen toe en laat dit even opwarmen op matig vuur. Je gerecht is nu klaar.

Serveertip

Een goede serveertip is om je gerechten te serveren met een omelet. Als je het lekker vind kun je er ook nog saté bij serveren en kroepoek. Gebakken uitjes of atjar is ook een goed alternatief en erg lekker.

Dit al gelezen?