© epa

UCI spreekt Froome vrij in salbutamolzaak, maar of hij naar Tour mag is nog niet zeker

2 juli 2018

Chris Froome wordt door de UCI en het WADA niet gestraft voor zijn te hoge salbutamolwaarde in de Ronde van Spanje vorig jaar. Maar daarmee is nog niet duidelijk of hij zaterdag mag starten in de Tour de France.

De internationale wielerunie UCI meldt in een verklaring dat de zaak tegen Froome wordt gesloten. "Froome heeft op 4 juni een verklaring gegeven voor zijn abnormale waarden, met daarbij duidelijk bewijs van experts", meldt de UCI in zijn verklaring. De wielerbond heeft daarop in samenspraak met anti-dopingbureau WADA om de zaak tegen Froome te laten vallen.

Gisteren meldde de Franse krant Le Monde dat Froome van organistor ASO een startverbod zou krijgen voor de Tour. ASO gelooft dat de renner het imago van de Tour zou kunnen schaden, en in het reglement staat inderdaad dat renners geweigerd mogen worden als dat het geval zou zijn. Vorig jaar leverde Froome in de Vuelta een positieve urinetest af, maar de UCI heeft hem door het lopende onderzoek nog niet geschorst. Dat betekent dat hij gewoon kan blijven koersen.

Beroep

Froome won op die manier dit jaar ook al de Giro, waardoor hij elk van de drie grote rondes al op zijn palmares heeft staan. De manier waarop deed wel de wenkbrauwen fronsen, want Froome zette in één rit een spektakel neer dat binnen de sportieve grenzen van een atleet moeilijk te geloven valt.

En toch kan het best zijn dat Froome op 7 juli gewoon start. In 2009 overkwam het ook Tom Boonen. Door het gebruik van cocaïne buiten competitie wilde ASO hem niet in de Tour. Na een juridische strijd kon Boonen toch z'n deelname afdwingen. Morgen zouden we dat moeten weten voor Froome, want dan wordt het beroep van Sky behandeld door het Frans olympisch comité. Tenzij ASO, door de beslissing van de UCI, oordeelt dat die imagoschade niet meer van tel is.

Lees meer

Dit al gelezen?