© epa

Politieke aardbeving in Mexico: nieuwe "propere" president moet nu het tij keren

2 juli 2018

De presidentsverkiezingen in Mexico zijn met ruime voorsprong gewonnen door de links-nationalistische kandidaat Andrés Manuel López Obrador. López Obrador moet het tij doen keren in Mexico. Mexicanen stemden voor hem omdat hij niet vergiftigd zou zijn door het intens corrupte politieke systeem in hun land. Alles moet anders, zegt de n nieuwe president.

López Obrador won met ruime voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, de conservatieve Ricardo Anaya. José Antonio Meade, partijgenoot van vertrekkend president Peña Nieto, komt in de exitpolls op de derde plek.

López Orbrador (64) is de oud-burgemeester van Mexico-Stad en was al twee keer eerder kandidaat bij de presidentsverkiezingen. In 2006 verloor hij met een minimaal verschil, waarna zijn aanhang sprak van verkiezingsfraude.

In de campagne presenteerde López Orbrador zich als een outsider, die niet betrokken is bij de grootschalige corruptie in het land. Hij beloofde een vreedzame, sociale revolutie in Mexico.

De campagnetijd was extreem bloedig. Honderden lokale politici werden bedreigd of getroffen door een aanslag. Meer dan 130 kandidaten werden vermoord.

"Vreedzame, sociale revolutie"

López Obrador wil een "vreedzame, sociale revolutie doorvoeren in Mexico. De ontevredenheid is erg groot in het land. En daar zijn wel wat redenen toe. De Mexicaanse regering voert al jaren oorlog tegen de machtige drugskartels in het land, zonder succes. Het geweld nam juist toe: alleen al in de maand mei van dit jaar werden 2.890 mensen vermoord.

Toen in 2014, onder president Peña Nieto, 43 studenten van de lerarenschool in Ayotzinapa verdwenen na een aanval door politieagenten, werd pijnlijk zichtbaar hoe klein het verschil soms is tussen de kartels en de autoriteiten.

Daarnaast kwamen er de afgelopen jaren tal van spraakmakende corruptieschandalen naar buiten. Vaak stonden politici van de beruchte regeringspartij PRI centraal. De PRI regeerde Mexico zeventig jaar lang vrijwel onafgebroken en wordt geassocieerd met alles wat fout is aan de Mexicaanse politiek.

Zorgen

Veel Mexicanen walgen van hun politici, en López Obrador voelt dat uitstekend aan. Vier jaar geleden richtte hij een nieuwe partij op, Morena. Dat is een afkorting voor "Beweging van Nationale Vernieuwing". López Obrador bezocht alle gemeentes in het land en deed extra zijn best om ook het conservatieve noorden van Mexico achter hem te krijgen.

López Obrador komt zelf uit het zuiden van het land. De noorderlingen zijn bang dat het land onder de linkse Amlo het voorbeeld gaat volgen van Venezuela, dat onder Maduro economisch is ingestort. Die zorgen worden gedeeld door grote delen van de Mexicaanse zakenwereld en buitenlandse investeerders.

Lees meer

Dit al gelezen?