© iStock

Mag je het raam van een auto breken om een hond te redden?

1 juli 2018

Zielig: een hond die vastzit in een wagen bij verstikkende temperaturen, dan wordt het al snel verleidelijk om het dier te bevrijden door een raam in te slaan. Maar mag je dat ook doen, of ben je dan met iets strafbaars bezig? 

Die hete zomerdagen, da's fijn om op je terras te vertoeven, maar helaas is het ook net het moment van het jaar dat honden door hun eigenaars iets te lang in de auto worden achtergelaten. Da's niet uit kwade wil: snel even naar de winkel en een lange rij aan de kassa kunnen soms al genoeg zijn. Maar de temperatuur in een niet-geairconditionede wagen stijgt snel en dat kan je hond fataal worden (check hier hoe je je hond koel kan houden).

Raam breken is raam betalen

Maar wat als je nu een hond in de wagen ziet zitten? Stel dat je even naar de winkel gaat en voor je de winkel binnengaat, zie je de hond. Als je terugkomt, zit ie nog steeds in de auto. Mag je dan zomaar het raam ingooien om de hond eruit te halen? Helaas is iemand anders z'n wagen beschadigen, nog steeds een misdrijf. De kans dat je ermee in de problemen komt, is dus bestaande.

Wat kan je wel doen? Sowieso is naar de politie bellen een optie. Maar op drukke dagen, of in de stad, waar er altijd eerdere prioriteiten zijn, kan het snel te laat zijn. Advocaat Anthony Godfroid raadt in Het Laatste Nieuws aan om te bellen en te benadrukken dat het dringend is. Want de politie, die mag wel degelijk besluiten om het raam te breken, ze hebben daar zelfs de plicht toe.

Dieren redden

Je kan als gewone mens wél aan de telefoon met de politie duidelijk maken dat je de 'onweerstaanbare drang hebt' om het dier te redden. Zeg daarbij dat je het raam zal breken als de politie niet op tijd aanwezig is. De kans is nog steeds groot dat de eigenaar van de wagen jou of je verzekeringsmaatschappij voor de rechter zal dagen, maar zo staat tenminste ergens beschreven dat je niet uit hooliganisme de ramen hebt gebroken.

Wat met kinderen?

Overigens gaat het niet alleen om honden: elk jaar sterven helaas ook enkele kinderen door te lang in een wagen te zitten. Zeker kleine kinderen, die nog niet zo goed de eigen temperatuur kunnen regelen (en die het raam nog niet kunnen opendoen), worden daar het slachtoffer van. Ook dan is de politie bellen de oplossing, voor zo'n geval komen ze vaak onmiddellijk ter plaatse. In elk geval zal de eigenaar van de wagen wellicht minder geneigd zijn om je voor de rechter te slepen als daarmee een kind gered wordt.

Lees meer

Dit al gelezen?