© Getty

Tour de France verrast: viervoudig winnaar Chris Froome mag niet deelnemen door dopingonderzoek

1 juli 2018

Chris Froome is niet welkom in de Tour de France. De organisatie heeft beslist dat de viervoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk volgende week niet mag starten. Officieel is er nog niets bekendgemaakt, maar de Franse krant Le Monde weet dat Tour-organisatie ASO de ploeg van Froome, Team Sky, heeft ingelicht.

De reden voor het verbod is een dopingonderzoek dat al een tijdje tegen Froome loopt. ASO gelooft dat de renner het imago van de Tour zou kunnen schaden, en in het reglement staat inderdaad dat renners geweigerd mogen worden als dat het geval zou zijn. Vorig jaar leverde Froome in de Vuelta een positieve urinetest af, maar de UCI heeft hem door het lopende onderzoek nog niet geschorst. Dat betekent dat hij gewoon kan blijven koersen.

Giro

Froome won op die manier dit jaar ook al de Giro, waardoor hij elk van de drie grote rondes al op zijn palmares heeft staan. De manier waarop deed wel de wenkbrauwen fronsen, want Froome zette in één rit een spektakel neer dat binnen de sportieve grenzen van een atleet moeilijk te geloven valt.

En toch kan het best zijn dat Froome op 7 juli gewoon start. Le Monde meldt ook dat Team Sky in beroep gaat. In 2009 overkwam het ook Tom Boonen. Door het gebruik van cocaïne buiten competitie wilde ASO hem niet in de Tour. Na een juridische strijd kon Boonen toch z'n deelname afdwingen.

Lees meer

Dit al gelezen?