© iStock

Opgelet! Op Messenger circuleert een virus

30 juni 2018

Als je Messenger, de berichtenapplicatie van Facebook, gebruikt moet je even heel voorzichtig zijn. Er circuleert namelijk een virus rond op de applicatie. Je krijgt zogezegd een YouTube-filmpje van iemand uit je vriendenlijst. Als je op de link klikt, wordt het toestel waarop je het hebt geopend, besmet. Heb je toch geklikt op de link? Dan zijn er oplossingen.

Het bericht lijkt heel onschuldig omdat je de afzender kent. Daarnaast draagt het bericht twee verbaasde emojis met daarachter je naam en een link naar YouTube. Natuurlijk ga je hierop willen klikken aangezien het lijkt of het een filmpje is waar jij in voorkomt. Maar doe het toch maar niet, want eens je hebt geklikt, haal je schadelijke software binnen.

Als je zo'n bericht hebt ontvangen, kan je best de afzender even waarschuwen.

Heb je zelf ook al geklikt op de link? Dan kan je best het volgende even doen:

  • Controleer of er geen programma's of plugins zijn geïnstalleerd op je computer, laptop of smartphone. Vind je iets dat recent is geïnstalleerd en je niet herkent? Verwijder het dan meteen.
  • Schakel alle apps op Facebook uit. Hiervoor moet je bij 'Apps, websites en plug-ins' zijn en klikken op 'Bewerken' en dan op 'Uitschakelen'.
  • Denk niet dat het onnodig is, maar verander zeker je wachtwoord op Facebook.
  • Verwijder de chatberichten met het virus.
  • Zet op Facebook, via een status, dat je op de link hebt geklikt en waarschuw iedereen in je omgeving over het virus.

Lees meer

Dit al gelezen?