We fietsen de zomervakantie in met de 39 nummers uit de maand juni die wij de moeite vonden

1 juli 2018

In onze zoektocht naar de parels uit de maand juni kwamen we weer heel erg veel eenvormige en eentonige popmuziek tegen - ga naar de New Music Friday-playlist op Spotify en je vindt alles verzameld - maar toch ook weer een aantal dingen die écht de moeite zijn. Deze maand serveren we nieuw werk van onder andere Florence & The Machine, Norah Jones, The Bony King Of Nowhere, Pusha T. en Angèle. Zoals altijd mooi in één playlist gegoten die onderaan te vinden is.

1. Florence & The Machine - Big God

Met 'High As Hope' ligt er sinds vrijdag een nieuw album van Florence & The Machine in de rekken met deze Big God als één van de prijsbeesten. De nieuwe single werd mee gecomponeerd door Jamie xx van zichzelf en van The xx en laat ook saxofoonwonder Kamasi Washington (zie ook nog verder) zijn ding doen.Het is fijn om Florence nog eens in een meer ingetogen versie te horen.

Zopas werd ook aangekondigd dat Florence & The Machine op 7 maart 2019 in het Sportpaleis zal staan, mét Young Fathers als extraatje in het voorprogramma.

2. Prince - Mary Don't You Weep

Op wat zijn 60e verjaardag geweest zou moeten zijn (7 juni) werd een tot dan toe onuitgegeven nummer van Prince de wereld in gestuurd. Op 21 september volgt een nieuw album dat 'Piano & A Microphone 1983' zal gaan heten. Het bevat negen nummers die Prince solo opnam in 1983 in zijn huis, zichzelf begeleidend op piano.

De eerste single, Mary Don't You Weep, klinkt indrukwekkend en doet alleen maar nog meer spijt opkomen over de laatste tournee waar Prince aan bezig was op het moment dat hij kwam te overlijden. Enkele dagen voor de aanslagen in Parijs waren er berichten over een solotournee van Prince die op 22 december 2015 ook halt zou houden in het Koninklijk Circus te Brussel.

Die tournee zou Prince solo ondernemen, de titel van de tournee was dan ook "Piano and a microphone." Net zoals de plaat die nu verschijnen gaat, dus. Na de aanslagen besloot Prince om de tournee uit te stellen tot een meer geschikt moment. 21 concerten uit die tournee werden effectief nog gespeeld, maar Prince was nog niet in Europa aanbeland op het moment van overlijden. Eén dag voor zijn overlijden tweette hij nog een hint naar het verschijnen van een vinyl van die tournee.

3. NAO - Another Lifetime

Het genre r&b is zo sterk geworden de laatste jaren - neem bijvoorbeeld iemand als Kelela, maar ook Solange, Jorja Smith en anderen - dat dit niet langer een genre is dat nog te negeren valt. De grote muzikale vernieuwing vinden we de laatste jaren voornamelijk in de hiphop en in de r&b. De nieuwe single van NAO - Another Lifetime - is opnieuw ijzersterk.

NAO leunt meer dan voorgaanden aan bij de pop uit de jaren 80 (denk Janet Jackson), maar doet dat niet zonder buiten de lijntjes te kleuren. Maar we hoeven het niet in het vrouwelijke hokje te houden: ook een vergelijking met de jonge Prince wordt haar regelmatig toegeworpen. Veelbelovend en niet te missen op Rock Werchter dus op zondag 8 juli dus.

4. SONS - Tube Spit

Op datzelfde Rock Werchter trappen SONS de zaterdag op gang. Dat hebben ze allicht te danken aan hun single Ricochet die het tot op de eerste plaats in De Afrekening schopte en zo bands als Editors, Muse en Pearl Jam op afstand wist te houden. Sinds De Nieuwe Lichting heeft SONS van scheurende gitaren hun handelsmerk gemaakt, dat is niet anders op de nieuwe single Tube Spit.

5. Bad Religion - The Kids Are Alt-Right

Het artwork en de clip van deze single laat weinig aan de verbeelding over. In de clip loopt een geanimeerd mannetje dat verdacht veel op Trump lijkt achter een geweer aan. De Amerikaanse punkband zingt over hoe aanvaardbaar het is om rechts te zijn in de wereld van vandaag, over hoe er al te makkelijk achter populisme en religie wordt aangelopen en over "alternatieve feiten" en het gebrek aan humanisme in de wereld. Het is een beetje een open deur intrappen dezer dagen, maar het nummer rockt ook gewoon lekker weg en dat is nog altijd het meest belangrijke.

6. Interpol - The Rover

Als Interpol nieuw werk uitbrengt is het tegenwoordig altijd even hartje vasthouden: zal het in de buurt komen van het niveau uit hun beginjaren of zullen we weer teleurgesteld worden? Het is alleszins een nummer vol energie en spelplezier en de voorloper van hun zesde album 'Marauder' dat er op 24 augustus aankomt. Op woensdag 28 november zal de band dat album voorstellen tijdens een concert in Vorst Nationaal.

7. Greta Van Fleet - Flower Power

Het heeft iets van een mix tussen Led Zeppelin (de zanger komt wel heel dicht bij het stemgeluid van Robert Plant) en Jack White. Greta Van Fleet is geen dame, maar wel een rockband uit Michigan rond de familie Kiszka (drie broers) en een makker van hen achter hun drums. In maart 2018 speelden ze nog in de AB Club, nu al is de grote zaal voor hun concert in oktober uitverkocht. Het gaat hard!

8. Norah Jones - My Heart Is Full

De tijd dat we Norah Jones alleen maar met jazz associeerden ligt al een tijd achter ons. Op haar nieuwe single leunt ze meer bij FKA Twigs aan dan bij Ella Fitzgerald of Billie Holiday. Ze komt trouwens met een Boodschap: ze is moe, ze heeft er genoeg van en we moeten gewoon allemaal een beetje meer van elkaar houden.

“I am tired/ I am strong/ I am human/ I will listen/ I can think/ I will love/ If we love/ Then we’ll love/ We can love/ Without hate" zingt ze in deze bijzondere nieuwe single.

9. Tash Sultana - Salvation

We zijn al enige tijd fan van Tash Sultana, sinds ze in 2016 haar eerste singles begon te lossen. Toppers als Jungle en Murder To The Mind weerklinken nog regelmatig doorheen onze boksen. Het doet ons dan ook veel plezier dat Sultana eindelijk een datum heeft aangekondigd voor haar debuutalbum: 'Flow State' zal verschijnen op 31 augustus, met daarop onder andere ook nieuwe versies van Murder To The Mind en Mystik, maar ook deze nieuwe single Salvation.

10. Samm Henshaw - How Does It Feel?

Nog een nieuwe naam is Samm Henshaw. Hij toerde al door Europa als voorprogramma van James Bay en Chance The Rapper, maar hij maakt zich stilaan klaar om zelf voor het voetlicht te gaan treden. Zijn roots in de gospel zijn op deze single duidelijk te horen en mooi verbonden met zijn ontdekkingstocht door de popmuziek die Samm Henshaw pas later ontdekt heeft toen hij platen begon te spelen van Stevie Wonder en Michael Jackson, maar ook van Usher en D'Angelo. Al zijn invloeden komen op How Does It Feel? mooi samen.

11. Lenny Kravitz - Low

Ook Lenny Kravitz heeft zijn innerlijke Michael Jackson bovengehaald voor de nieuwe single Low. Het is na It's Enough het tweede voorsmaakje uit 'Raise Vibration', zijn elfde album dat vanaf 7 september te koop zal zijn. Hij speelde het nummer ook al onlangs in het Sportpaleis en behoorde daar tot de hoogtepunten.

12. Villagers - A Trick Of The Light

Van Conor O'Brien zijn Villagers zijn we al langere tijd fan, met als persoonlijk hoogtepunt hun tweede album '(awayland)' uit 2013. Deze A Trick Of The Light kondigt het vijfde album aan dat de geweldige titel 'The Art Of Pretending To Swim' heeft meegekregen en op 21 september zal verschijnen. Voor Villagers' doen is A Trick Of The Light een heel catchy bedoeling, maar tegelijkertijd bevat het alle elementen die typerend zijn voor het geluid van de groep.

Op 1 november komt Villagers concerteren in het Brusselse La Madeleine, vlakbij het Centraal Station.

13. Suede - The Invisibles

Sinds ze in 2013 hun comeback maakten na meer dan tien jaar afwezigheid is de Britse band ook weer helemaal terug. 'The Blue Hour' wordt het derde album sinds hun terugkeer en is er op 21 september. Frontman Brett Anderson lichtte het album al toe als het slotstuk van een drieluik. De voorloper The Invisibles is een eigenaardige, maar gedurfde singlekeuze en iedere keer we het nummer horen kruipt het iets dieper onder ons vel. Wij zijn er alvast bij als ze hun album komen voorstellen in AB op 30 september.

14. blackwave. - Whasgood?!

blackwave. is goed bezig en zijn één van de meest veelbelovende en meest interessante Belgische bands van het moment. Na eerder al heel wat jazz te hebben verwerkt in hun hiphop is het nu de beurt aan een flinke portie funk en soul waardoor we eigenlijk vooral aan Bruno Mars moeten denken bij deze single, wat als een compliment bedoeld is.

Deze zomer speelt blackwave. onder andere nog op Gent Jazz en Couleur Café en volgende week ook nog op Rock Werchter, al is dat tijdslot tegenover Pearl Jam niet meteen een groot cadeau voor Willem en Jay.

15. Candi Staton - Confidence

Candi Staton heeft ook een flinke dosis funk en soul in haar nieuwe single gepompt. De 78-jarige zingt het zelf: "I'm unstoppable!" Dat wordt ook de titel van haar 30e (!) album dat op 24 augustus zal verschijnen.

16. Gorillaz feat. Snoop Dogg & Jamie Principle - Hollywood

Sinds de release van 'Humanz' vorig jaar heeft Damon Albarn er met Gorillaz alweer een nieuw album uit geperst. Op 'The Now Now' is het aantal gasten stevig ingeperkt en als ze er wél nog zijn, dan zijn ze een grote meerwaarde, zoals Snoop Dogg en Jamie Principle hier op Hollywood. Dit wordt ongetwijfeld één van de tunes die donderdagnacht over de weide van Rock Werchter zal weerklinken.

17. Pusha T. - If You Know You Know

Op die vorige plaat van Gorillaz was Pusha T. er ook nog bij, maar die was de laatste tijd meer in het gezelschap van Kanye West te vinden. Samen hebben ze gewerkt aan 'DAYTONA', het nieuwe mini-album van Pusha dat bij zijn verschijning bejubeld werd en waaruit dit de eerste single is.

18. Angèle - La Thune

La Loi De Murphy was al een groot succes en hoewel Je Veux Tes Yeux in de categorie 'rijmen en dichten zonder je gat op te lichten' valt, moesten we wel toegeven dat ook dat een aanstekelijke single was. Nu is er de nieuwe La Thune en het klinkt als het derde succesje op rij. Wie meer wil horen van deze Grote Belofte kan gaan postvatten in The Barn op zaterdag 7 juli waar ze zal aantreden rond 14.30. Voor de fans van vrolijke en slimme jongemeisjespop in het Frans, een 21e-eeuwse update van Françoise Hardy.

19. Troye Sivan feat. Ariana Grande - Dance To This

Drie jaar na 'Blue Neighbourhood' komt het popfenomeen Troye Sivan met een nieuw album en voor de nieuwste single daaruit heeft hij Ariana Grande weten te strikken, dat andere popfenomeen dat dezer dagen overal opduikt.

"We can just dance to this" zingen ze en dat klopt, maar het is eerder tegen elkaar aanschuren op een broeierig hete dag.

20. Rudimental & Major Lazer feat. Anne-Marie & Mr Eazi - Let Me Live

Meer rechttoe rechtaan dancemuziek en ongetwijfeld één van de soundtracks van de aankomende editie van Tomorrowland is deze samenwerking waarvoor Major Lazer en Rudimental de handen in elkaar hebben geslagen. Deze track zal verschijnen op het aankomende 'Toast To Our Differences' album van Rudimental, maar zal vooral de volgende weken en maanden uit heel wat zomerse luidsprekers knallen.

Wie eens wil gaan kijken of Anne-Marie het nummer ook zelf zal brengen op Rock Werchter kan dat doen op de openingsdag van het festival in de KluB C.

21. Let's Eat Grandma - Ava

Wie naar 'I'm All Ears' gaat luisteren omdat ze de singles It's Not Just Me en Falling Into Me kennen zou wel eens verward kunnen terugkomen. Let's Eat Grandma (het blijft een geweldige groepsnaam) is een groep die een stuk complexer is dan je op het eerste gehoor zou denken. Zo is deze Ava een pianoballad met voortdurend getik van de regen op de achtergrond en staat er op het album ook een nummer dat Donnie Darko heet van meer dan elf (!) minuten.

22. The Bony King Of Nowhere - Every Road

Het was even ingekort tot Bony King, maar nu mogen we Bram Vanparys weer aanspreken als The Bony King Of Nowhere. Muzikaal is er wel degelijk één en ander veranderd. De nieuwe single Every Road klinkt vooral veel groter en voller dan wat we eerder van The Bony King Of Nowhere gewend waren, inclusief een heuse gitaarsolo.

Of dat op heel het album zo zal zijn zullen we kunnen horen op de aankomende plaat 'Silent' waar we voorlopig de releasedatum nog niet van kennen.

23. Anna Calvi - Don't Beat The Girl Out Of My Boy

Als er één thema actueel is in onze hedendaagse maatschappij dan is het wel gender en genderdiversiteit. Anna Calvi zingt op haar nieuwe single ook over het feit dat ze zich wil kunnen uitdrukken en tonen zonder dat anderen meteen een Mening hebben over hoe zij met haar lichaam omgaat. Het levert vooral een hele knappe aanstekelijke single op met halverwege ook een gigantische indrukwekkende oerkreet.

Op 31 augustus volgt de plaat 'Hunter', op donderdag 25 oktober houdt ze halt in de Botanique.

24. Death Cab For Cutie - Gold Rush

Het regent aankondigingen van nieuwe albums en tournees dezer dagen, want ook Death Cab For Cutie is helemaal terug na drie jaar. 'Thank You For Today' (mooie titel) zal op 17 augustus verschijnen. Gold Rush is daarvan een eerste voorproefje en die kabbelt vooral lekker weg.

Zowel deze zomer als begin 2019 zal Death Cab For Cutie in België te zien zijn. Eerst op de Lokerse Feesten - waar ze de line-up delen met Warhaus, Kasabian, Manic Street Preachers en dEUS - op 10 augustus. In het najaar in De Roma in Borgerhout, op 3 februari.

25. Beth Orton & Chemical Brothers - I Never Asked To Be Your Mountain

Beth Orton en Chemcal Brothers zijn geen vreemden voor elkaar en ergens tijdens die samenwerkingen namen ze samen ook deze cover van Tim Buckley op. Naar eigen zeggen dateren de opnames al van twee decennia geleden en kadert de release nu in een label dat Orton uit de grond heeft gestampt. Dat label heet Lost Leaves en daarop wil ze muziek uitgeven die ze wel ooit opgenomen, maar nooit eerder uitgebracht heeft.

Deze samenwerking heeft alvast iets zeer verfrissend en doet Chemical Brothers zelfs meer dan ooit klinken als een rockband. Afwachten of Chemical Brothers het ook in hun set zullen verwerken op Dour. Daar spelen ze op donderdag 12 juli.

26. Kamasi Washington - Street Fighter Mas

Er zijn maar weinig saxofonisten die zoveel faam hebben als Kamasi Washington tegenwoordig. Het is natuurlijk allemaal begonnen door zijn samenwerking met Kendrick Lamar, maar in tussentijd werkte hij ook al samen met onder andere Thundercat, Run The Jewels, Ibeyi, Everything Is Recorded en Florence & The Machine én leverde hij ook nog eens twee meesterwerken van platen af.

'The Epic' (2015) had zijn naam niet gestolen en duurde ongeveer 3 uur, het net verschenen 'Heaven And Earth' duurt ook bijna 2,5 uur en is al even briljant. Street Fighter Mas is de single die het album wat moet promoten, al kunnen de lovende recensies daar ook bij helpen.Op donderdag 13 juli speelt Kamasi Washington met zijn band op Gent Jazz, speciaal voor diegenen die zijn fenomenale optreden van vorig jaar gemist zouden hebben. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar. Op 9 augustus speelt hij dan weer op Jazz Middelheim in Antwerpen.

27. Mogwai - We're Not Done (End Title)

Als je de naam van Mogwai ziet verschijnen weet je meestal wel wat je kan verwachten. Maar soms dus ook gewoon niet. Het nieuwe nummer We're Not Done (End Title) is een erg atypisch nummer voor hun doen. Om te beginnen wordt er al in gezongen. Het nummer maakt deel uit van een soundtrack die de Schotten aan het schrijven zijn voor de science fictionfilm KIN.

Mogwai’s KIN: Original Motion Picture Soundtrack verschijnt op 31 augustus net zoals de film. Voor die tijd spelen ze bij ons nog op Dour (vrijdag 13 juli) en op het Cactusfestival (zondag 15 juli) in Brugge.

28. Guy Van Nueten - II. Weeping Song

Van een Amerikaanse saxofonist en Schotse postrockers naar een pianist van bij ons. Guy Van Nueten - die ooit nog een liveplaat opnam met Tom Barman - brengt dit najaar zijn derde solo pianoplaat uit. Op 4 december stelt hij 'Contact' voor in de Arenbergschouwberg, het is een plaat over wat er met een mens kan gebeuren als hij zijn herinneringen verliest.

29. Manchester Orchestra - I Know How To Speak

Manchester Orchestra wordt zo stilaan een vaste waarde in deze maandelijkse afspeellijst, zelfs als ze tussen twee platen in zitten. 'A Black Mile To The Surface' is nog steeds maar een jaar oud, de heren zijn nog steeds op tournee en tussendoor hebben ze I Know How To Speak afgewerkt, een nummer dat al enkele jaren op het schap lag.

I Know How To Speak wordt zachtjes, laagje per laagje, ter ontvouwing gebracht en krijgt zes minuten om tot vol wasdom te komen. Een band die zulke nummers op het schap heeft liggen en die even tussendoor afwerkt, die hebben heel wat moois in huis. Het wordt tijd voor een Belgische concertdatum, jongens!

30. Jorja Smith - Blue Lights

Jorja Smith maakt samen met Kali Uchis, SZA, Kelela en nog wel enkelen deel uit van een nieuwe lichting talentvolle vernieuwers in de popmuziek. Jorja is er nog maar 21 en toch klinkt ze hier al heel erg voldragen. Het was Drake die haar opmerkte en in de spotlights zette op zijn album 'More Life', wat de muziek van Smith meteen bij een geheel nieuw publiek introduceerde.

Na een ep in 2016 heeft Jorja Smith nu net haar eerste album 'Lost & Found' uit en dat is briljant. Ze doet denken aan Lauryn Hill en Amy Winehouse, ze combineert r&b met jazzy invloeden. Blue Lights is een parel en zo heeft ze er meer. Ga naar haar kijken op zaterdag 7 juli op Rock Werchter en je zal op slag verliefd worden op die stem.

31. SOPHIE - Is It Cold In The Water?

Jarenlang luisterden we naar SOPHIE zonder te weten wie er achter dat alias schuilde. Vandaag weten we dat SOPHIE de Schotse Sophie Xeon. Ze produceerde en schreef vroeger al nummers voor Charli XCX, Madonna, Let's Eat Grandma, Vince Staples en MØ, maar staat nu zelf op de voorgrond. Is It Cold In The Water? is een single uit 'Oil Of Every Pearl’s Un-Insides' en presenteert niet alledaagse etherische elektronica. Sluit je ogen en laat je meevoeren.

32. Faces On TV - Call Me Up

Call Me Up is de volgende single uit 'Night Funeral', de bejubelde debuutplaat van Faces On TV. Ook dit nummer zit weer vol verrassende instrumenten, mysterie, donkerte én licht. Om het met de woorden van Jasper Maekelberg zelf te zeggen: "Call Me Up gaat over het moment dat je wordt neergebliksemd, en het enige wat je kan doen is wachten tot ze ja zegt. “Call me up, I’ll be waiting.”

De festivalzomer is goed gevuld voor Faces On TV. Naast Rock Werchter staan ook Rock Herk, Rock Olmen, M-idzomer, Linkerwoofer, Dranouter en de Lokerse Feesten nog op het programma. Alle data zijn rustig na te kijken op de Facebookpagina.

33. DNCE - TV In The Morning

DNCE is een Amerikaanse poprockband, waar onder andere Joe Jonas deel van uitmaakt, één van de drie Jonas Brothers. Anno 2018 is hij de zanger van DNCE voor nummers die doorgaans uitblinken in middelmatigheid. Deze TV In The Morning vonden we echter nog iets anders, want aanstekelijk en vertederend, want als er in 2018 iemand je vraagt "just unplug with me", dan weet je dat het serieus is.

34. Christina Aguilera feat. GoldLink - Like I Do

Voorlopig doet het comebackalbum - 'Liberation' was haar eerste album in zes jaar - van Christina Aguilera niet gek veel stof opwaaien. Nochtans is ze er wel in geslaagd om aansluiting te vinden bij het hedendaagse poplandschap. De eerste single Accelerate was een lekker nummer van de hand van Kanye en ook deze nieuwe single Like I Do is best uitstekend hitparademateriaal.

Toegegeven, van alle popprinsesjes hebben we wel altijd het meest een zwak gehad voor Aguilera, al was het maar om haar veelzijdigheid, maar ook als we die voorkeur terzijde zetten blijft Like I Do beter dan 95% van wat er vandaag in de hitparade staat.

35. Cigarettes After Sex - Crush

Cigarettes After Sex is op het nieuwe Crush geen duimbreed afgeweken van het geluid dat we kenden van zijn debuutplaat en dat is maar goed ook. Het is net dat specifieke dromerige, bijna sexy, geluid dat de band uit Texas zo goed deed aanslaan. Op zaterdag 18 augustus sluit Cigarettes After Sex de Club van Pukkelpop af. De ideale setting.

36. Douglas Firs - How Can You Know

'Hinges Of Luck', kleine scharniertjes waar je geluk aan vasthangt. Al toen de plaat van Douglas Firs verscheen vonden we het een wondermooi beeld. De nieuwe derde single uit dat album, How Can You Know, is een sleutelnummer. Het gaat over de eindeloze keuzemogelijkheden en de keuzestress, want je kan juist kiezen. Of verkeerd kiezen. En precies van zo één verkeerde keuze kan je kans op geluk afhangen. De wijze raad van Gertjan: het leven is kort dus kies voorzichtig.

37. Demi Lovato - Sober

Demi Lovato staat momenteel hoog in de hitparades met Clean Bandit, ze scoorde ook al een hit met DJ Khaled, met Luis Fonsi en met Jax Jones, maar op Sober laat ze een heel nieuwe kant van zichzelf zien. In maart vierde Demi nog op haar sociale media dat ze zes jaar nuchter was. Nu komt ze naar buiten met het nieuws van haar herval, in de vorm van een pakkend liedje.

in Sober verontschuldigt ze zich bij iedereen. Bij haar ouders, bij haar toekomstige liefde, bij fans die ze verloren is en bij iedereen die haar is blijven steunen in eerdere moeilijke periodes."I wanna be a role model/but I'm just human" zingt ze in een nummer waar we stil van worden.

38. Jason Mraz - Unlonely

I'm Yours zal Jason Mraz wel blijven achtervolgen, maar ondertussen maakte de singer-songwriter al ettelijke platen, wisselvallig van kwaliteit. Zijn nieuwe album - het eerste in vier jaar - zal verschijnen op 10 augustus en wordt vooraf gegaan door Unlonely.

"Unlonely ain't a word, but I don't give a fuck", zingt Mraz in zijn nieuwe aanstekelijke dingetje waarin hij erkent dat alleen zijn soms heel erg fijn kan zijn, maar waarin hij zichzelf in één tijd aanprijst bij zijn Grote Liefde om de eenzaamheid weg te nemen. Subtiel.

39. Conner Youngblood - The Birds Of Finland

Conner Youngblood is nog niet de grote klinkende naam in het muzieklandschap, maar The Birds Of Finland laat horen dat dat onterecht is. Het zou de nieuwe single van Ben Howard kunnen zijn: dromerig, wondermooi en eigenzinnig.

Op 17 augustus brengt Youngblood zijn tweede album 'Cheyenne' uit, het is zijn eerste in zes jaar. Op zaterdag 27 oktober speelt Conner Youngblood in de piepkleine Witloof Bar van de Botanique te Brussel. Laat het een tip wezen.

Lees meer

Dit al gelezen?