© iStock

Je zonnebril is prachtig! Maar beschermt die ook tegen UV-stralen?

30 juni 2018

Als je gaat shoppen voor een nieuwe zonnebril, kijk je meestal naar de vormen en kleuren. Maar eigenlijk is er iets veel belangrijker: doet de zonnebril wat die moet doen, namelijk je ogen beschermen? Dit is hoe je moet checken of je zonnebril niet alleen modieus is, maar ook nuttig. 

Het zonnetje schijnt dus zijn we allemaal heel erg blij! Waarschijnlijk bescherm je je huid tegen de zon en smeer je je dagelijks goed in. Maar bescherm je je ogen ook goed genoeg? Het is niet omdat je een dure zonnebril ophebt, dat je je ogen ook beschermt ...

Duur betekent niet altijd goed

Het is niet omdat je net een zonnebril hebt gekocht van een luxemerk, dat je zeker safe zit en je ogen goed zijn beschermd. "Mensen kiezen voor zonnebrillen om modieuze redenen, maar je moet er ook voor zorgen dat de zonnebril een UV-bescherming heeft van 100 procent", zegt een optometrist Deeba Chaudri aan Huffintonpost.com. "De doeltreffendheid is niet gerelateerd aan de prijs", waarschuwt ze.

Dat betekent ook niet dat goedkope zonnebrillen een veilige keuze zijn. Zo vertelt Muse Amawi, een opticien, dat je eigenlijk moet kijken naar de lenzen van de bril. "De kwaliteit van de lens en bedekking is eigenlijk heel belangrijk." Het gaat dus vooral om de kwaliteit van het glas. Volgens Amawi kunnen zelfs goedkopere frames van een optiek of specialist ook prima zijn. Let gewoon op met modemerken, want daar is het uiterlijk vooral belangrijk en niet de bescherming.

Hoe kan je zelf controleren?

Als je zeker wil zijn of je zonnebril een juiste bescherming heeft, moet je die gewoon even meenemen naar een opticien of dokter. Zij kunnen met zekerheid vertellen of je zonnebril zorgt voor voldoende bescherming. "We hebben methodes om UV-bescherming te testen. Door alleen maar te kijken naar een zonnebril kan je niet uitmaken of ze een goede UV-bescherming hebben of niet", zegt Andrea Thau, een optometrist.

Volgens Chaudri hebben zonnebrillen soms valse UV-labels. Voor een goede bescherming, heb je een zonnebril met UV400 nodig. "Met zo'n bril worden je ogen beschermd tegen alle schadelijke onzichtbare stralen van de zon." UV-stralen zijn vooral het schadelijkst tussen 10 uur en 14 uur. Je moet je ogen zeker voldoende beschermen, ook als de zon schijnt op andere momenten van de dag. Anders kan je nadelige effecten hebben zoals verlies van gezichtsvermogen of zelfs cataract ontwikkelen.

Koop een zonnebril bij een specialist

Een zonnebril blijft wel iets modieus, maar dat wil niet zeggen dat je enkel aan je uiterlijk moet denken. Opticiens bieden modieuze en kwalitatieve zonnebrillen aan die je ook beschermen tegen de zon. Zelfs hier vind je soms redelijk goedkope zonnebrillen, dus het zal je zeker geen fortuin kosten.

Lees meer

Dit al gelezen?