Jaws in de buurt van Mallorca: witte haai van vijf meter gespot

29 juni 2018

Witte haaien komen voor in de Middellandse Zee, maar worden zelden gezien. Het is een van de grootste haaiensoorten en de grootste roofvis ter wereld. En nu is er eentje gespot in de wateren voor Mallorca.

Het is de eerste keer in dertig jaar dat een great white officieel in Spaanse wateren is gezien. Het team van de wetenschappelijke expeditie Alnitak publiceerde op Facebook een foto van de vijf meter grote haai. Het dier werd in de wateren van het Spaanse onbewoonde eiland Cabrera aangetroffen, ongeveer 17 kilometer ten zuiden van Mallorca.

"In de afgelopen jaren zijn er meerdere onbevestigde waarnemingen en geruchten geweest over de witte haai in Spanje", schrijft Alnitak op Facebook. "Dit is de eerste officiële waarneming van een witte haai in Spaanse wateren sinds dertig jaar."

Terwijl grote witte haaien mensen hebben gedood in ten minste 74 gedocumenteerde niet-uitgelokte bijtwonden, jagen ze niet bewust op ons. In de Middellandse Zee zijn er 31 bevestigde bijtwonden tegen mensen in de afgelopen twee eeuwen geweest.

Lees meer

Dit al gelezen?