© istock

Waar zijn we mee bezig? Er verdwijnen nu elke minuut genoeg bomen om 40 voetbalvelden mee te bedekken

29 juni 2018

De boombedekking is in 2017 opnieuw enorm afgenomen. Het oppervlak van onze planeet dat door bomen bedekt is, werd maar liefst 15,8 miljoen hectare kleiner in amper één jaar tijd. 15,8 miljoen hectare is een gebied dat vijf keer groter is dan België. Het komt erop neer dat elke minuut nu genoeg bomen verdwijnen op aarde om 40 voetbalvelden mee te bedekken.

Boombedekking is niet hetzelfde als ontbossing: de onderzoekers hebben niet alleen gekeken naar natuurlijke bossen, maar bijvoorbeeld ook naar met plantages gevulde bomen. Die boombedekking is steeds sneller aan het afnemen de jongste 20 jaar.

Dat de boombedekking afneemt, is in toenemende mate te wijten aan natuurrampen, zoals bosbranden en tropische stormen die door toedoen van klimaatverandering steeds vaker ontstaan en ook steeds heftiger worden. Maar ook menselijk ingrijpen - ontbossing dus - speelt uiteraard een rol.

FARC

Soms spelen niet voor de hand liggende oorzaken een rol. Bijvoorbeeld in Colombia, waar het verlies aan boombedekking in 2017 met maar liefst 46% is toegenomen ten opzichte van 2016. Dat komt door het vredespact met de paramilitaire afscheidingsbeweging FARC. Doordat de Colombianen weer veilig kunnen komen in afgelegen, beboste delen van het land, zijn die meteen geëxploiteerd voor bijvoorbeeld.

Ook in de Democratische Republiek van Congo is de boombedekking in 2017 enorm teruggelopen. In totaal nam het oppervlak dat door de kruinen van bomen wordt bedekt er met 1,4 miljoen hectare af. Het is grotendeels te wijten aan de landbouw.

Lees meer

Dit al gelezen?