© epa

Wordt vandaag en morgen het lot van EU bezegeld?

28 juni 2018

In Brussel komen vandaag de leiders van de EU-lidstaten bijeen voor een tweedaagse EU-top. De aanpak van de migratie vanuit Afrika over de Middellandse Zee naar Europa is het belangrijkste onderwerp. Volgens Angela Merkel zijn we over de ruzie daarover op een cruciaal punt aanbeland en kan het migratievraagstuk de EU uit elkaar doen vallen.

Merkel gelooft niet dat de tweedaagse EU-top die vandaag begint meteen tot een oplossing leidt. Als er geen gezamenlijke afspraken worden gemaakt, hoopt zij een akkoord te sluiten met een beperktere groep lidstaten.

"Europa kent veel uitdagingen. Maar het migratievraagstuk kan beslissend zijn voor het lot van Europese Unie", zei ze in het Duitse parlement, voor ze vertrok naar Brussel.

Voor Merkel staat er veel op het spel: in Duitsland zelf wankelt de coalitie, omdat minister van Binnenlandse Zaken Seehofer Merkel een ultimatum heeft gesteld. Als er voor juli geen gezamenlijke Europese oplossing komt, wil Seehofer geen migranten meer toelaten die via andere EU-lidstaten binnenkomen en daar geregistreerd staan.

Visegrad

Voordat de echte EU-top begint, wordt in Brussel nog druk overlegd. Niet alleen komen de diverse politieke families bij elkaar, ook is er na de middag nog een belangrijk gesprek tussen de Franse president Macron en de leiders van de Visegradlanden (Polen, Hongarije, Tsjechiƫ en Slowakije).

De Visegrad-groep weigert om mee te werken aan herverdeling van migranten. De Tsjechische president Babis heeft gezegd dat hij de Franse president opheldering wil geven over het migratiestandpunt van de vier lidstaten. Ook zijn deze lidstaten boos op onder meer Frankrijk en Nederland, die zich eerder deze week hebben verzet tegen snelle uitbreiding van de EU met landen op de Balkan.

Lees meer

Dit al gelezen?